Salon umetnosti Pančeva 2018.
Kultura

U ponedeljak otvaranje 48. Salona umetnosti Pančeva

Pančevo, Pon, 29/10/2018 - 09:02
Aleksandar StojkovićU ponedeljak, 29. oktobra u 19 sati, u Galeriji savremene umetnosti, biće otvoren 48. Salon umetnosti Pančeva. Tema ovogodišnjeg salona je umetnost/izraz=izlaz. 

 

Umetnički izraz u današnje vreme doživljava mnoge promene i u smislu samog dela, kao i u prijemu od strane posmatrača. Dostupnost vizuelnog umetničkog i ostalog materijala u okviru digitalne sfere, utiče na individualne autore u velikoj meri. Sadržaji dela, njegovo osmišljavanje u tehničkim procesIma, ne podležu trendovima kao u ranijim periodima. Gotovo sve se promenilo, ali se ne menja pozicija autora, koji je i dalje osnovni faktor nastanka umetničkog izraza. I dalje je umetnost važan faktor razvoja društva te moguća tema ovogodišnjeg Salona želi da istakne pozitivnu aktivnost umetnika i njihovog izraza, da bi i sami umetnici u sredini u kojoj deluju, u delima našli izlaz i nadogradnju. Tema ima svrhu da podstakne umetnike da kroz svoj izraz i njegovu autentičnost, podstaknu sredinu i ponude izlaz, makar za kratko vreme, do sledećeg Salona..

Branko Raković

Radove koji će biti izloženi odabrao je tročlani žiri koji su činili: 

Branko Raković, redovni profesor na Fakultetu Likovnih umetnosti, Beograd,

Dragan Jelenković, redovni profesor Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu,

Ivana Markez Filipović urednica programa vizuelnih umetnosti Kulturnog centra Pančeva.

Pristiglo je 34 rada, a umetnici čiji su radovi primljeni i koji će izlagati na ovogodišnjoj izložbi su: Predrag Bačkonja, Dragana Bojić, Milan Bulatović, Slavica Crni Ranković, Vasilije Dolovački, Milica Grbić, Dragoslav Husar, Nebojša Jocić, Snežana Jovčić Olđa, Gorski Kabadaja, Svetlana Karović Deranić, Biljana Dolić, Željko Komosar, Jelena Lalić, Snežana Manasić, Milan Manić, Katarina Marčetić, Dušan Marino,  Ivana Markez Filipović, Jovan Oka, Nada Onjin Žužić, Milovan Panić, Vesna Pavlović,  Goran Pečenović, Dejan Ratković, Schöberle Sándor, Miroslav Savkov, Emil Sfera, Srđan Stančić, Aleksandar Stojković, Vladimir Tomić i Snježana Torbica.
MarketingNajnovije vesti