Ponovo (ne)radi Vajfertova pivara Foto: Promo
Kultura

U subotu u pančevačkom Muzeju Tribina Ponovo (ne)radi Vajfertova pivara

Izvor: 
013info Uto, 05/04/2022 - 20:41U subotu, 9. aprila sa početkom u 16 časova, u Svečanoj sali Narodnog muzeja u Pančevu, u organizaciji Fondacija Neozoik, biće održana tribina “Ponovo (ne)radi Vajfertova pivara”, na kojoj će zainteresovani moći da čuju ideje najmlađih, ali i stučnjaka i stanovnika Pančeva o budućnosti Pivare.

Fondacija Neozoik iz Pančeva, sa studijom arhitekture za decu La Villette ovog proleća organizovala je niz radionica i akcija za najmlađe sugrađane sa ciljem da Vajfertovu pivaru stavi u prvi plan i pokrene razgovore o ovom važnom spomeniku industrijskog nasleđa kako Pančeva, tako i čitave Srbije.

“Osnovci i srednjoškolci puni su utisaka i ideja za budućnost pivare, a svoje želje pretvorili su u maketu pivare kakvu bi želeli da vide. Pored malih kustosa koji će posetiocima objasniti svoju viziju budućnosti pivare, o spomeniku kulture govoriće i Bogdana Opačić iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka u Beogradu, Jasmina Vujović iz ZZSK Pančevo, Aleksandar Stanojlović iz Studia Žiža i Iva Čukić iz Udruženja Ministarstva prostora. Tribina je deo projekta “Ponovo (ne)radi Vajfertova pivara koju su podržali Fondacija Jelena Šantić kroz program “Hrabri iskoraci 2022” i EU za tebe”, navode u saopštenju.

Podsećaju i da je 6. april 2005. godine u Pančevu je osvanuo noseći loše vesti – u toku noći je izbio požar u spomeniku kulture velikog značaja i simbolu grada – staroj Vajfertovoj pivari. Jubilarnu 2022. godinu, u kojoj pivara slavi 300. rođendan, stara dama dočekala je u još gorem stanju – oronula, zarasla, razbijenih prozora i poharanog inventara, svima pred očima u centru grada, a nikome na umu.

 
MarketingNajnovije vesti