Kultura

UAD u Pančevu - Izložba "Staništa" od 9. decembra

Izvor: 
013info Uto, 06/12/2022 - 10:28UAD / Umetnost, arhitektura, dizajn, održava se 17. put u Pančevu.

U Galeriji savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva, od 9 do 23. decembra biće predstavljena izložba "Staništa" - Interdisciplinarni pristup.

Otvaranje je u petak, 9. decembra u 19 sati.

Učestvuju Aistė Ambrazevičiūtė, Lea Vidaković, Nebojša Yamasaki Vukelić, Srđan Đurić, Aleksandra Letić, Konstantinos Petrović i Isidora Stojanović.

Selektorka i kustoskinja: dr Sonja Jankov.

Izložba Staništa – interdisciplinarni pristup prikazuje nove i recentne radove savremenih umetnika, kao i arhitekata i filmskih umetnika koji stvaraju u domenu vizuelne umetnosti. Odabirom radova autora koji iz različitih disciplina, ali dominantno vizuelno, pristupaju tematici staništa, izložba predstavlja svojevrsni nastavak koji je u koncipiranje programa UAD-a uveden prošlogodišnjom izložbom, (De)konstrukcije prostora: arhitektura drugim sredstvima, a koju je Društvo istoričara umetnosti Srbije prepoznalo kao najuspešniju autorsku izložbu u 2021. godini. Temi staništa je ove godine pristupilo sedam savremenih umetnika i autora koji interdisciplinarno stvaraju na relaciji arhitektura–umetnost, fotografija–filmska režija i dizajn enterijera–umetnost, kroz medij instalacije, fotografije, digitalne umetnosti, video umetnosti, crteža i akvarela. Izložba ukazuje da se pojam staništa ne može promišljati samo iz jedne discipline, niti da je moguće izolovati ga od šire okoline i ekosistema. Staništa nisu pasivni, neživi entiteti, nego dinamična polja koja nas oblikuju i koja imaju velik uticaj ne samo na nas, nego i na sav život koji nas okružuje.

Izložbu je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Autonomna pokrajina Vojvodina, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.
MarketingNajnovije vesti