U toku je javna nabavka za projekat rekonstrukcije

Uskoro radovi na desnoj kuli na Tamišu

Pančevo, Ned, 24/07/2016 - 11:30
Mirjana MarićPANČEVO, 24. jul - Od kada su svetionici na Tamišu izgrađeni, početkom 20. veka, značajno se izmenila rečna slika na tom prostoru. Izgrađen je Đerdap, čime je podignut nivo Dunava i Tamiša i sada sve funkcioniše u drugačijem režimu. To je dovelo do situacije da se „kule” naginju.

„Kule više nisu u funkciji rečnog saobraćaja, zato što su se promenila pravila. One su nekada osvetljavale i obeležavale ulaz u ušće Tamiša u Dunav, ali po nekim novim propisima rečnog saobraćaja, samo desna kula na sebi ima jednu solarnu svetiljku bele boje, koja označava levu obalu Dunava”, rekao je direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu Miodrag Mladenović.

On je objasnio da su kule sada samo simbol, odnosno istorijski spomenik i nemaju funkciju u saobraćaju. One takođe ne mogu ni da se istaknu na neki drugi način - bojom ili sl. jer postoje pravila plovidbe koja zahtevaju crvenu, zelenu i belu boju, gde se tačno zna šta koja boja označava.

„Do sada su više puta rađeni projekti, ali nikada ono što je urađeno na sanaciji kula nije bilo u skladu sa projektnim rešenjima. Konačno smo prošli kroz neke komplikovane procedure i Građevinski fakultet nam je sačinio projekat sanacije”, rekao je Mladenović.

Ovaj projekat je na konkursu Ministarstva za kulturu i javno informisanje dobio 5,4 miliona dinara za sanaciju desne kule, a javna nabavka koja je trenutno u toku, trajaće do sredine avgusta.

Zahvat koji će biti izvršen je rekonstrukcija postamenta (kupe od kamena) na kojem su svetionici. Kako direktor Zavoda objašnjava, procedura će obuhvatiti dubinsko fundiranje, armiranje kupe i vraćanje svega u prvobitno stanje. Predviđeni radovi bi trebalo da reše problem naginjanja svetionika. 

M. M. Veličković
MarketingNajnovije vesti