Foto: facebook
Kultura

Vasi Pavkoviću nagrada „Kočićevo pero"

Izvor: 
mojabanjaluka.info Čet, 26/05/2016 - 22:13


Nagrada „Kočićevo pero" za proleće 2016. godine biće dodeljena piscu Vasi Pavkoviću za knjigu „Okean Dunav", u izdanju Zadužbine „Petar Kočić" Banjaluka  Beograd, jednoglasno je odlučio žiri.

„Kočićevo pero" se dodeljuje za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost lepoti Kočićeve misli i reči, saopšteno je iz Zadužbine „Petar Kočić" Banjaluka – Beograd. 

„Već naslov najnovije prozne zbirke Okean Dunav Vase Pavkovića, antonomijom svoga značenja, zaustavlja čitaočev pogled i fiksira ga u čvor nedoumice. Jer okean, tajanstvena nesaglediva voda, vječna i beskrajna, i Dunav, rijeka čije se obale mogu povezati pogledom, ali u koju se ne može dva puta zakoračiti, sačinjeni su od iste materijalne supstance, ali su značajno različiti, ukazujući na jednostavnom primjeru da je svijet neuporedivo složeniji nego što nam se čini", rekao je predsednik žirija, književnik Nikola Vukolić.  Prema Vukolićevim rečima, za čoveka Pavkovićevog duha i radoznalosti, čoveka kontemplacije, ali i nesputanog aktivizma, sve može da bude podsticaj dubokog razmišljanja i umetničke kreacije.  Članovi žirija su, osim Vukolića, Miljenko Jergović i Mladen Vesković.  Nagrada „Kočićevo pero" za proleće 2016. godine, biće svečano uručena laureatu 13. juna u 12.00 časova u Srpskom književnom društvu u Beogradu.  O dobitniku će govoriti Nikola Vukolić, Miljenko Jergović, Mihajlo Pantić i Mladen Vesković.

Vasa Pavković (3. februara 1953, Pančevo, Srbija) srpski je književnik i književni kritičar.  Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Pančevu, a nakon toga, 1972. godine, upisao je Filološki fakultet u Beogradu, koji je i završio 1976. na grupi za Srpskohrvatski jezik i jugoslovenske književnosti. Iste godine, na Katedri za Opštu lingvistiku i južnoslovenske jezike, upisao je postdiplomske studije, koje je završio 1979. godine odbranom magistarskog rada „Rečnik poezije Milana Rakića.“

Njegova knjiga pesama „Kaleidoskop" objavljena je 1981. godine, a za tu knjigu dobio je i Brankovu nagradu.

Vasa Pavković je objavio osam pesničkih knjiga, šest zbirki priča, tri romana, sedam knjiga kritika, kao i dve knjige posvećene stripu i još mnogo toga. Napisao je preko hiljadu kritika i mnoštvo priloga u periodici Srbije i Jugoslavije.

Jedan je od deset osnivača Srpskog književnog društva. Bio je saradnik radio-emisije „Zvižduk“ oko 15 godina, a urednik od 1999. godine do 2008. Saradnik je i regionalnog centra za talente.
MarketingNajnovije vesti