Kultura

Veliki broj izvođača na 6. CLASSIC FEST-u

Pančevo, Pon, 30/05/2016 - 19:59
Mirjana MarićKulturni centra Pančeva i Balkanska kamerna akademija organizuju 6. CLASSIC FEST, Međunarodni festival klasične kamerne muzike, koji će se održati u Pančevu od 3 do 5. juna, a pod pokroviteljstvom Grada Pančeva i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. 

Umetnički direktor festivala Ognjen Popović, istaknuti muzičar i klarinetista Beogradske filharmonije rekao je da na ovom CLASSIC FEST-u nastupa najveći broj izvođača do sada, čemu će u velikoj meri doprineti Mladi beogradski simfoničari koji će nastupati 4. juna u 20h u Rimokatoličkoj crkvi Sv. Karla Boromejskog. 

„To je jedan fantastičan ansambl koji sastavljen pretežno od studenata Muzičke akademije u Beogradu, koji su puni entuzijazma, želje i volje za sviranjem oformili orkestar i već dve godine uspešno funkcionišu. Oni na CLASSIC FEST-u sviraju jedan vrlo zahtevan program i biće ih skoro 40 u crkvi, koja je prema mom mišljenju pravo mesto da se održi jedan takav simfonijski koncert", rekao je Ognjen Popović.

On je rekao da je hit ovogodišnjeg festivala Pastrmka kvintet koji će nastupiti 3. juna od 20h u Rimokatoličkoj crkvi Sv. Karla Boromejskog, kao koncert koji će biti održan u bašti Diamonda, 5. juna pod nazivom Klasika uz pivo. Ovom prilikom biće izvedena dela P. I. Čajkovskog, muzika iz baleta „Krcko Oraščić” i B. Smetena, muzika iz opere „Prodana nevesta” koja su motivisana slovenskim i češkim narodnim folklorom. „Mislim da će ovaj koncert biti dobra kombinacija prostora, muzičara, a i pivo je boljeg ukusa uz klasiku”, rekao je umetnički direktor festivala. 

Poslednji dan festivala će obležiti koncert Walter Abt Quartet koji vodi gitarista iz Minhena. Ovog muzičara Ognjen Popović opisuje kao svestranog umetnika, koji non stop istražuje. Oni će izvesti klasiku, džez i flamenko.

Muzički urednik festivala Boban Tanasijević istakao je koliko za CLASSIC FEST znači podrška Ministarstva kulture i informisanja, jer kako on navodi ove godine je vrlo mali broj festivala dobio sredstva. 

„Gledao se kvalitet i zaista mi je drago što je jedna institucija zajedno sa Balkanskom kamernom akademijom uspela da dobije značajna sredstva za realizaciju festivala. To nam je pokazalo da i van našeg grada, ljudi iz oblasti kulture prepoznaju kvalitet ove manifestacije”, rekao je Boban Tanasijević. 

Svi koncerti počinju u 20h, osim koncerta Klasika uz pivo koji će biti održan u bašti Diamonda od 11h. Samo ulaznica za koncert Walter Abt Quarteta će se plaćati, i koštaće 200 dinara.

M. M. Veličković
MarketingNajnovije vesti