Kultura

Vinčanska otkrića pred pančevačkom publikom

Pančevo, Pon, 23/09/2019 - 09:54
Ivana Vlajovic











U Narodnom muzeju Pančevo u sredu, 25. septembra, u 19 časova biće otvorena izložba „Forenzika drevnosti“ – 20 godina novih arheoloških istraživanja Vinče. Autori ove izložbe o neolitskoj vinčanskoj kulturi, jednom od najpoznatijih arheoloških fenomena koji se vezuju za teritoriju današnje Srbije, su Nenad Tasić i Kristina Penezić.

Vinčanci su na Balkanu učestvovali u „Neolitskoj revoluciji“, prvi su živeli u kućama kakve i mi danas znamo, gajili stoku, bavili se poljoprivredom, ali ono što ih danas čini prepoznatljivim kod nas i u svetu su fantastične figurine ljudi i životinja, tajanstveni „žrtvenici“, najranija upotreba metala na Balkanu, a moguće i mnogo šire. Tu su naravno simboli koje otkrivamo na njihovim posudama, takozvano „Vinčansko pismo“.

Savremena istraživanja Vinče, započela su 1998. godine, i još uvek traju. Preko 250 studenata, volontera, arheologa, doktora nauka, iz Srbije, ali i iz Makedonije, Grčke, Francuske, Nemačke, SAD-a i drugih zemalja radi na otkrivanju tajni koje ovaj monumentalni lokalitet još uvek čuva.

Za sve one koji su zaiteresovani da saznaju više o dalekoj i bogatoj prošlosti i ljudima koji su živeli u doba Vinče pre 7.000 godina na našim prostorima izložba će biti otvorena do 12. oktobra.








Marketing



Najnovije vesti