Kniga Foto: pexels
Kultura

VRŠAC: Radivoje Šajtinac dobitnik nagrade "Vasko Popa"

Izvor: 
Tanjug Ned, 27/06/2021 - 20:42Dobitnik nagrade "Vasko Popa" za ovu godinu, jednoglasnom odlukom žirija, je pesnik Radivoje Šajtinac za knjigu pesama "Aveti atara", u izdanju Gradske biblioteke Zrenjanin, saopštili su organizatori.
 
Kako je najavljeno, nagrada "Vasko Popa" biće 28. juna na svečanosti u Vršcu uručena Šajtincu, kome su kao dobitniku pripali novčani iznos u dinarskoj protivvrednosti od 5.000 evra i diploma. Odluku je doneo žiri u kojem su Vladimir Gvozden, Dejan Aleksić i Jovan Zivlak.
 
Za nagradu je razmatrano 85 naslova izašlih 2020. godine, koji su poslati na konkurs ili su predloženi od strane žirija, a u užem izboru su, osim Šajtinca, bili Zlata Kocić sa knjigom "Galgal", Bojan Jovanović i "Dolazeće doba", "Ostrvo" Branislava Matića, Ivana Maksić sa "Kćeri zar ne vidiš da gorim" i Milan Bunjevac i njegova "Listanja".
 
Šajtinac je rođen 1949. godine u Zrenjaninu, a studirao je opštu književnost sa teorijom književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Piše poeziju, prozu, književnu i likovnu kritiku, bavi se dramaturgijom i prevodi s ruskog i engleskog jezika.
 
Objavio je, između ostalog, knjige pesama "Oružje ljudski ranjeno" (1970), "Šumi se vraćaju pragovi" (1974), "Darovno putovanje" (1978), "Suze u lunaparku" (1987), "Olovni dolov" (1995), "Led i mleko" (2003), "Stara kantina" (2011) i druge.
 
Njegova poezija, proza i eseji prevođeni su na engleski, nemački, francuski, španski, mađarski, slovenački, makedonski, rumunski, poljski, finski, turski, slovački i grčki jezik.
 
Nagrada nazvana po čuvenom pesniku Vasku Popi (1922-1991) dodeljuje se 27. put za najbolju novoobjavljenu knjigu pesama na srpskom jeziku.
 
 MarketingNajnovije vesti