Mađarski

AZ AL-DUNAI BUKOVINAI SZÉKELYEK BUDAPESTI VENDÉGSZEREPLÉSE

Izvor: 
Lőcsei Ilona Sre, 23/11/2016 - 09:21

Pročitajte tekst na srpskom jeziku.

A három Al-dunai bukovinai székely közösség – Hertelendyfalva, Sándoregyháza és Székelykeve meghívást kapott, hogy november 18-án közös műsorral mutatkozzon be Budapesten a Polgárok Házában  „A magyarság peremvidékei” című évad program  keretében. A kapcsolatfelvétel kezdeményezője Kóka Rozália, neves bukovinai székely mesemondó volt.

Több hónapos közös felkészülés eredményeként jött létre a közel két órás tarka műsor, amelyben a budapesti közönségnek alkalma volt megismerni a hagyományos,  bukovinai székely népdalokat, népzenét és népmesét, valamint a Bukovinából magukkal hozott és az Al-Dunánál meghonosodott néptáncokat. Nem maradott el a telepítés történetének ismertetése sem.

Kísérőrendezvényként az Al-dunai székelyek varrottasai kerültek kiállításra, amelyek ugyancsak megnyerték a pesti közönség tetszését.

A tartalmasan együtt töltött est házi készítésű kolbász, hurka,  sajt és kenyér, majd sós és édes sütemény, kalács, házi pálinka és a Smith-féle málna meg szeder borok kóstolójával és zeneszó melletti kötetlen társalgással zárult.

A több nemzedéket felölelő 50 fős csoport szombaton, november 19-én a vendéglátók és támogatóik  jóvoltából eljutott  Magyarország Országházába, ahol az építmény ismertetése után ebéddel vendégelték meg.  

A délután folyamán  a Szent István-bazilikát járták be  és annak kilátójáról gyönyörködtek  Budapest látványosságában, végül pedig a már teljes pompájában díszelgő karácsonyi kirakodóvásárt nézték meg.

A szeretetteljes vendégfogadás, a bíztató közönség, a régi és új ismerősök, barátok, rokonok társasága ismét újabb erőforrás volt a sándoregyházi Bonnaz Sándor MME, a székelykevei Szalmaszál IME  és a hertelendyfalvi Tamási Áron SZMME  tagságának, hogy összefogással  kell folytatni a megkezdett munkát magyarságuk, művelődésük és hitük megtartása érdekében.

 

Projekat „Redakcija na jezicima nacionalnih manjina - 013info/2016" je sufinansiralo Ministarstvo kulture i informisanje Republike Srbije

slike_vesti-logoi-ministarstvo_kulture.jpgMarketingNajnovije vesti