Gradsko veće

Najavljen rebalans budžeta

Pančevo, Pon, 30/05/2016 - 17:18
Mirjana Marić


PANČEVO – Na trećoj sednici Gradskog veća u novom sazivu, gradski većnici su usvojili izveštaje o usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti rada javnih preduzeća na teritorriji grada Pančeva, predlog za primenu Uredbe o kriterijumima za utvrđivanje prirode rashoda i uslovima za pribavljanje saglasnosti za zaključivanje određenih ugovora, koji zahtevaju plaćanja u više godina, kao i predlog za obrazovanje Komisije za primopredaju dužnosti i službenih akata. 

Zamenik gradonačelnika Predrag Živković rekao je da je Gradska uprava generalno zadovoljna poslovanjem javnih i javno komunalnih preduzeća. 

„Ono što imamo u planu je da u narednih mesec dana radimo na rebalnsu budžeta i da finansijski podržimo ATP. Oni su ove godine dobili istorijski malo sredstava u odnosu koliko su prethodnih godina dobijali, jer su mogućnosti prilikom kreiranja budžeta bile takve i nisu dozvoljavale da im više pomognemo.” On je rekao da je preduzeće ATP prosledilo zahtev, na osnovu kojeg će se u narednih sedam do deset dana raditi analiza određenih linija, a koja će biti u skladu sa raspoloživim sredstvima.

„Najveći deo rebalansa budžeta odnosiće se na prenamenu sredstava na osnovu pojedinih javnih preduzeća i Mesnih zajednica i ostalih korisnika, ali je sigurno da će ATP-u biti neophodna pomoć”, rekao je Živković i dodao da ima naznake da će se možda povećati naknade za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta o čemu će se govoriti u narednih nedelju dana. 

Direktor JKP Nebojša Gajić izložio je izveštaj ovog preduzeća i naznačio da su i prihodi i rashodi smanjeni, pod pretpostavkom da se to desilo zbog odstupanja nekih osnovnih elemenata koji su bili u planu za 2016. godinu, a koji su predviđeni povećanjem prihoda. 

„Dve osnovne stavke koje su bile predviđene za 2016. godinu su suzbijanje nelegalne konkurencije, tj. „divljih” prevoznika na potezu Beograda, kao i plan da će 12 novih Ikrabusovih autobusa biti isporučeno ranije i da će kroz smanjenje troškova održavanja uz smanjenu potrošnju goriva i privlačenja većeg broja putnika dovesti do povećanja prihoda”, rekao je Gajić.

Na bazi projekcije podataka iz prve nedelje marta, kada je sprovedena prva akcija u borbi protiv nelegalnih prevoznika, i sadašnje akcije koja traje tokom meseca maja, Gajić kaže da se ne može reći da su rezultati adekvatni planiranom. On je objasnio da je problem u tome što je ona svedena samo na potez Beograda, a nelegalni prevoz postoji i na drugim potezima, a u planu poslovanja za 2016. bila je uračunata cela teritorija grada Pančeva.

Direktorka JKP „Grejanje” Sandra Božić je, u okviru prezentacije rada ovog preduzeća, istakla stav „Grejanja” povodom najave o jeftinijoj ceni gasa u narednom periodu.

„Na današnju najavu Srbijagasa da će gas pojefitiniti za 4% obaveštavam veće da će JKP „Grejanje” razmatrati ovu odluku u okviru našeg poslovanja da li cena u ovom trenutku, u odnosu na metodologiju, zadovoljava neke kriterijume koji su metodologijom zadati, koji utiču na to da li će se cena smanjiti”, rekla je Sandra Božić. 

Izveštaje o planiranim i realizovanim aktivnostima predstavili su i JP „Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva”, JP „Gradska stambena agencija”, JKP „Vodovod i kanalizacija”, JKP „Grejanje”, JKP „Zelenilo”, JKP „Higijena”, JKP „Autotransport – Pančevo”, JKP „Mladost”, JKP „Starčevac” Starčevo, JKP „Omoljica” Omoljica, JKP „Kombrest” Banatski Brestovac, JKP „BNS” Banatsko Novo Selo, JKP „VOD-KOM” Jabuka, JKP „Kačarevo” Kačarevo, JKP „Glogonj” Glogonj i JKP „Dolovi” Dolovo. Gradsko veće je usvojilo sve izveštaje.

M. M. Veličković

 

 
MarketingNajnovije vesti