3. sednica Skupštine

Odbornici usvojili rebalans budžeta

Pančevo, Pon, 04/07/2016 - 20:48
Tanja MarinPANČEVO - Najznačajnija tačka 3. sednice Skupštine grada Pančeva bio je rebalans budžeta za 2016. godinu, o kojoj su odbornici za skupštinskom govornicom najviše diskutovali, a koji je kasnije glasovima vladajuće većine i usvojen. Takođe je usvojena i izmena Odluke o zaduživanju grada Pančeva za finansiranje kapitalnih investicija, zatim odluke o imenovanju direktora javno komunalnih preduzeća i izmena plana poslovanja i finansijskog plana za 2016. godinu javno komunalnih preduzeća ‚‚Vodovod i kanalizacija", ‚‚Autotransport Pančevo", ‚‚Direkcije za izgradnju i uređenje Pančeva", ‚‚Higijene", ‚‚Mladosti", ‚‚Zelenila" i ‚‚Turističke organizacije Pančeva". 

Rebalans budžeta usvojen je zahvaljujući glasovima vladajuće većine, dok su svi odbornici opozicije glasali protiv rebalansa. Najviše zamerki imali su na smanjenje odvajanja za socijalnu zaštitu, dok su se pojedine odborničke grupe složile sa odvajanjem dodatnih 50 miliona za poslovanje Javno komunalnog preduzeća ‚‚Autotransport Pančevo", pošto su upoznate sa načinom poslovanja ovog preduzeća. Iako se složio sa ovom merom Gradskog veća, odbornik Demokratske stranke Zoran Jovanović ocenio je da su preneta sredstva iz prethodne godine u iznosu od 947 miliona izuzetno velika.

- S obzirom da imate oko 950 miliona prenetih sredstava iz prethodne godine, oko 200 miliona prenetih kreditnih sredstava iz 2015. godine i da imate 670 miliona kreditnih sredstava iz 2016. godine, to je strašno veliki novac. Prenetih sredstava ne možemo da se odreknemo, mora da stoji. Kreditnih obaveza iz prethodne godine ne možemo da se odreknemo, a kada se završe poslovi, onda se oni smanje ako nije sve potrošeno, ali pretpostavljam da niste ništa ili niste skoro ništa započeli u vezi sa kapitalnim investicijama i novim kreditinim zaduženjem u vrednosti od 670 miliona. Očekivao sam da ovim rebalansom budžeta smanjite kreditno zaduženje za 2016. godinu, jer je nerealno da potrošite taj novac, pa očekujem da u sledeću godinu prenesete milijardu dinara, istakao je Jovanović

Opozicija je na ovoj sednici Skupšine imala dosta primedbi po pitanju kapitalnih investicija, pa se povela rasprava da li su druge investicije, na koje su ovim rebalansom preusmerene pare iz kredita namenjene revitalizaciji Peskane, od kapitalnog značaja, kao i to da li prvobitno Investicija ‚‚Peskana" bila od kapitalnog značaja. 

- Pitanje ovih investicija nije pravne forme, već pitanje ekonomske opravdanosti i prioriteta, a o tome je ovde reč. Može sve da bude pravno zadovoljeno, ali pitanje je da li to nama treba i da li treba kreditno da se zadužimo i da novac usmerimo na ove investicije. Pitanje je da li su ovo prioriteti koji su nama najneophodniji. Da svako od nas ovde napravi prioritete što se investicija tiče, sigurno će svako od nas naći investicije koje ovde ne treba da budu i neke koje bi možda trebalo da stavimo. Garantovano je da ćemo naći ovde dosta investicija koja ne moraju da se rade. Mislim da sva sredstva, koja nisu mala, treba da usmerimo na Severnu industrijsku zonu. To je kapitalna investicija za grad Pančevo, jedina kapitalna investicija u ovom momentu. ‚‚Peskana" to nije, kada govorimo o razvoju grada i privrednom napretku, ocenio je Zoran Ašanin, odbornik Socijalističke partije Srbije. 

Glasovima skupštinske većine usvojen je i predlog Odluke o istupanju grada Pančeva iz Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj ‚‚Banat", kao i predlog Odluke o poveravanju JKP-u ‚‚Mladost" na upravljanje sportskim terenima u Vojlovici. Odbornici su ovog puta izglasali i predlog o svojini. Odluke o skidanju useva sa uzurpiranog poljoprivrednog zemljišta koje je u državoj svojini. Uzurpirano zemljište nalazi se na preko tri hiljada hektara površine. 

T. M.
MarketingNajnovije vesti