O vodi u Dolovu razgovaralo se i posle sednice: Aleksandar Radulović i Sonja Radivojev (foto: Vladimir Đoković)

Skupština odlučivala o Dolovu, ekologiji, participativnom budžetiranju

Opozicija govorila - vlast odlučivala

Pančevo, Sre, 20/07/2016 - 17:48
Vladimir ĐokovićIako iz različitih stranaka, odbornice Skupštine grada Pančeva Sonja Radivojev (LSV) i Gorana Petrović (SRS) pokazale su zajedničku brigu za meštane Dolova. Zabrinute su kako će Dolovci moći da plate gradsku vodu kada uskoro stigne, hoće li i dalje teći kroz azbestno cementne cevi po selu, šta će biti s vodomerima, a šta sa bunarima seoskog vodovoda. Podelile su javno zabrinutost i za cene, odnosno način obračuna, za iznošenje smeća koje preuzima gradska Higijena. Kako se čulo, u Dolovu je puno kvadrata, a malo stanovnika. Iznošenje se obračunava po kvadratnom metru, a đubre prave ljudi. Njihova zabrinutost nije uticala na odluke koje je u predloženom tekstu Skupština i donela.

gorana.jpg

Gorana Petrović (foto: Vladimir Đoković)

 

Posle kraćeg polemisanja tokom skupštinske rasprave, prihvaćeno je da se nastavi sa direktnim učešćem građana u potrošnji gradskog budžeta. Pavle Đukić iz LSV-a objašnjavao je da je reč o prividu, kobajagi učešću, a spomenuo je i diskriminaciju, jer su do sada o izboru projekta građani glasali samo elektronski. Dejan Jovanović iz pokreta DJB spomenuo je kao je do sada bilo participacije u odlučivanju na 5 miliona dinara od 6 milijardi budžeta i apelovao da se maksimalo poveća pristupanje građana odlučivanju, a da to ne budu samo oni koji mogu da stignu na sajt. Milica Todorović, SNS, naglasila je da direktno učešće građana ne treba diskreditovati, jer je to prilika posebno za udruženja građana.

Primedbi na odluku kojom je produžena mogućnost zakupcima gradskih poslovnih prostora da nastave ugovore koje su uredno izvršavala i posle isteka imao je Zoran Ašanin iz SPS-a. Po njegovom mišljenju, ako su ugovori istekli, onda ne postoje, poslovni prostori su slobodni i moraju se dati u zakup novom licitacijom. Objašnjenjem kako se urednim plaćanjem zakupnine ugovor produžio Ašanin nije bio zadovoljan, ali odluka je prošla.

Skupština je prihvatila i godišnji izveštaj o zaštiti životne sredine. Nadležna članica Gradskog veća za izveštaj pobrala je aplauz, a na kritike opozicije. Oko merenja benzene, kao i smanjenog merenja čađi suspendovanih čestica, koje su i inače u izveštaju navedene kao najveći problem, nije se odgovaralo. Bez rasprave saglasnost je dobio i program kontrole kvaliteta vazduha, zasnovan na sistemu monitoringa kvaliteta vazduha sa čijim stvaranjem je Pančevo počelo još pre 15 godina.

V. Đoković
MarketingNajnovije vesti