RAZGOVOR 013: Tigran Kiš predsednik Skupštine Grada Pančeva

TIGRAN KIŠ: Razumem opoziciju što ovako izražava nezadovoljstvo brojem tačaka i načinom rada

Pančevo, Ned, 21/05/2017 - 12:04
Vladimir Đoković


Tradicija Skupštine grada Pančeva duga deceniju pa i dve je da se sastaje možda na svakih dva meseca a da dnevni red često bude obiman. Naročito zbog tema koje se kao tačke dnevnog reda ubace u poslednji čas. Zbog neslaganja sa načinom rada Skupštine sednicu koja je održana u petak, 19. maja, napustila je opozicija. O radu Skupštine neposredno posle sednice razgovarali smo sa Tigranom Kišom predsednik Skupštine grada Pančeva. 
 
 
 
Predsedniče, sednice Skupštine brzo prođu a tek danas je bilo izuzetno brzo. Lakše je bez opozicije a da li je i bolje?
 
- Dobro, tačno je da se Skupštine završavaju brže nego što bi trebalo a da je današnja sednica bila još brža jer nije bilo predstavnika opozicije. Prisustvovali su utvrđivanju dnevnog reda i nakon toga napustili što je jedan vid političke borbe za koji ja mogu da kažem da je legitiman i da ga lično razumem. Ipak sve je izgleda kao da je to koordinirana akcija opozicije protiv SNS-a kao predizborna aktivnost u vezi sa predstojećim izborima za Skupštinu Mesne zajednice Kotež. Kao i za buduće nastupanje na sednicama Skupštine grada Pančeva ako odluče da se vrate. Jer jedno je reakcija na dešavanja u Skupštini a drugo koordinirana akcija oko predstojećih izbora. Očigledno da se radi o dogovoru da se ubuduće nastupa kako u Skupštini grada tako i van nje a sve protiv SNS-a.
 
Vi ste danas dva puta rekli da vam žao. A čega konkretno vam je žao?
 
- Dugo sam u politici i Skupštinu smatram za mesto gde treba da sukobimo mišljenja i stavove. I gde treba da vodimo argumentovanu raspravu o pojedinim temama. Gde postoji prilika da se kažu razna razmišljanja. Na žalost ova Skupština se pretvorila u svoju suprotnost jer te rasprave, razmimoilaženja stavova, te političke borbe nije bilo. I ja ne mogu da kažem da mi je zbog toga drago. I zato sam rekao da mi je žao. Jer ja lokalnu politiku smatram malo drugačijom od visoke politike i mislim da u Skupštini grada Pančeva ima mesta kako za vlast tako i za opoziciju. I uvek sam za to da se uvaže i predstavnici opozicije i da imaju pravo da kažu ono što misle.
 
Iz različitih opozicionih klubova u Skupštini u ovom sazivu skupštine stižu zamerke o tom načinu baratanja sa dnevnim redom. Sad kažu da su između četvrtka i petka dobili više tačaka dnevnog reda nego u poslednjih 7 dana.
 
 
- Nalazim se na mestu predsednika Skupštine i svestan sam svojih poslovničkih i obaveza i odgovornosti. Ali ono što je činjenica je da ja pre svake sednice Skupštine dobijam neposredno materijale od Gradskog veća sa naznakom hitno. I da te materijale shvatim da su hitni a nekada ne. Ali prosto razumem opoziciju zašto na ovaj način izražava nezadovoljstvo tim brojem tačaka, i tim načinom rada. Ono što bi svakako trebalo je da sprečimo da se to ubuduće ponavlja. A da li ćemo u tome uspeti, stvarno ne znam. Imao sam konsultacije sa opozicijom dva dana pre sednice Skupštine. Imao sam i informaciju da će gradsko veće zasedati u međuvremenu. Pročitao sam sve tačke koje su bile meni dostupne tog trenutka i upoznao sam opoziciju koje su tačke. Dakle podelio sam sa njima sve ono što sam i ja sam kao predsednik skupštine znao. I naložio sam svojim službama da sve materijale koje Gradsko veće uputi pod oznakom hitno, čim ih ja dobijem, odmah upute i odbornicima svestan činjenice da 200 strana teksta završnog računa budžeta ne može niko da pročita, pa ni odbornici opozicije. Ali prosto pritisak je bio da se ta tačka usvoji danas zato što je zakonski rok prema republici 15. jun a mi nemožemo da garantujemo da ćemo sledeću sednicu Skupštine imati do tada. Tako da eto, ta tačka je nesrećno stigla na dnevni red, iako sam ja bio protiv toga. Prihvatio sa tu argumentaciju da je stavim na dnevni red. Dakle svakako treba da dođe do promene rada u samoj Skupštini jer ovako kako je danas nije dobro.
 
Pričao sam malopre sa predstavnicima opozicije. Nisam stekao utisak da će se oni bez većih promena u radu vratiti u odborničke klupe. Može li Skupština da održava sednice češće? Može li dnevni red da bude kraći?
 
- Pa da treba da dođe do nekih promena u načinu rada ova sednica to apsolutno pokazuje. Jer nije interes ni vladajuće stranke SNS, ni vladajuće strukture, ni Veća, ni grada Pančeva ni građana što je najvažnije, da u ovoj sali ne čujemo disonantne tonove ni različita razmišljanja. Ja ću svakako pokušati da razgovaram sa predstavnicima opozicije i u nekim stvarima, gde smatram da su oni u pravu apsolutno izađem njima u susret. Hajde probaćemo da tu stvar rešimo. Ali legitimno je da se oni i ne vrate. Ali prosto je neuobičajeno da u Pančevu imamo takvu situaciju. Evo peti put kažem da ne uživam u tome.
 
 
Iskusni ste u politici i vođenju Skupštine. Utisak je da bi češća zasedanje Skupštine Pančeva bila značajan pomak. Može li češće?
 
- Ja ne mogu da držim sednice kada ja hoću. Ja ne stavljam tačke dnevnog reda kako ja hoću. Postoji procedura na koji način se to radi i kako se pravi dnevni red same sednice. Ova sednica, da bude još veći apsurd, je trebalo da bude jedna od najbenignijih u poslednjih puno godina. Apsolutno ništa na ovoj sednici nije bilo sporno. Od samih tačaka i razloga zašto su te tačke na dnevnom redu. Mislim da treba češće držati sednice ali ja nemogu da držim sednicu a da nemam nešto oko čega odbornike okupljam. Nešto što je bitno, nešto što je važno. Ovo je bila sednica sa 60 i nešto tačaka na kraju a na kojoj ja stvarno ne znam osim planova i završnog računa šta bi svi zajedno mogli da izdvojimo kao odluku važnu, od kapitalnog značaja. A tu su bile sve tačke od 17. marta koje su stigle do danas.
 
 
Šta su ti tehnički razlozi zbog kojih je sa dnevnog reda skinuto odlučivanje o izveštajima i planovima Centra za socijalni rad.
 
 
- Ne znam to. Od Gradskog veća sam samo pre same sednice dobio molbu da se to povuče sa dnevnog reda. 
 
 MarketingNajnovije vesti