Košarka

Bojan Jovičić: Imamo ambiciju, ali nije realno da pobedimo ‚‚FMP"

Pančevo, Čet, 12/05/2016 - 16:20
Tanja MarinPANČEVO - U drugom kolu Superlige Srbije košakaši ‚‚Tamiša" pred svojima navijačima u četvrtak, 12. maja, igraju protiv ekipe ‚‚FMP-a", ekipe koja je regularni tok Košarkaške lige Srbije završila na prvom mestu. Ova dva tima sastajala su se dva puta ove sezone i oba puta je ‚‚FMP" ubedljivo slavio. 

Na startu Super lige Srbije ekipa iz Železnika je došla do pobede na veoma teškom gostovanju u Valjevu, gde je savladala domaći ‚‚Metalac" u neizvesnom meču rezultatom 84:80. Za razliku od svog narednog protivnika ‚‚Tamiš" je imao najtežeg rivala na startu elitnog takmičenja, pa je posle tri dobro odigrane četvrtine u poslednjoj doživeo ubedljiv poraz od ‚‚Crvene zvezde", rezultatom 94:54. Za portal ‚‚013info" trener ‚‚Tamiša" Bojan Jovičić je govorio o očekivanjima u meču sa ekipom ‚‚FMP-a", njihovim kvalitetu, izgledima da pančevački tim dođe do pobede u tom duelu, kao i igračima koji su pojačali tim pred Super ligu. On je uprkos porazu od šampiona ABA lige zadovoljan izdanjem svojih igrača u tom susretu, kao i njihovim odnosom prema igri.

- Najzadovoljniji smo pristupom, željom igrača i borbenošću. Rekao sam i posle meča da nisam nezadovoljan pošto smo mi većinu stvari koje smo pripremili što se tiče kolektivne taktike u odbrani, poštovanja dogovora i čitanja njihovih napada, većim delom ispoštovali. Najveći problem nam je predstavljalo 29 izgubljenih lopti, od kojih je sigurno 20 bilo dato direktno u ruke protivniku za kontranapade ‚‚1 na 0". U principu to je odredilo razliku koja je na kraju bila na semaforu. Naravno naterani smo na to i ‚‚Zvezdinom odbranom", ali mislim da smo bespotrebno neke lopte izgubili, pomalo naivno i neiskusno. Na taj način smo, pored njihove sjajne partije što u fazi šuta i u fazi odbrane, omogućili ‚‚Zvezdi" da stvare ovako ubedljivu pobedu. Siguran sam da ako budemo nastavili sa ovakvim pristupom i ako budemo koncentrisani na zadatke kao što smo bili na ovoj utakmici, da ćemo svima biti neugodan protivnilk, rekao je kada su se slegle emocije, Jovičić

Koliko su Vaši igrači motivisani posle ovakvog izdanja protiv ekipe poput ‚‚Crvene zvezde", s obzirom da su pokazali da mogu da se tokom većeg dela meča nose sa evroligašem?

- Mislim da je igračima teško pao ovaj poraz, baš zbog toga što su svi svesni da su dali svoj fizički maksimum i da na kraju nisu nagrađeni nekim povoljnijim rezultatom. Normalno da je iluzorno da je bilo ko očekivao da možemo da pobedimo u toj utakmici. Bez obzira na to, mi pokušavamo da ih ubedimo i da im kažemo da su stvari koje su radili bile dobre, da moraju da smanje broj grešaka i da moraju da povećaju koncentraciju u fazi napada, da ne smeju da ulaze u rizične situacije, naročito one koje apostrofiramo u pripremi utakmice, i da ćemo samim tim imati više šanse za pobedu, jer da smo od tih 30 izgubljenih lopti, ka košu uputili bar 15, sigurno bi nešto ‚‚ušlo", a ako ništa drugo ne bismo omogućili ‚‚Crvenoj zvezdi" lake poene iz kontranapada.

Sledi meč sa ekipom ‚‚FMP-a", ekipom koja vas je dva puta savladala ove sezone i koja je za izuzetno nezgodan protivnik za vas tim. Kakva su Vam očekivanja u toj utakmici?

- Jednostavno nije realno da mi pričamo o pobedi protiv ‚‚FMP-a" Mi možemo da kažemo da imamo ambiciju da ih pobedimo, da imamo želju i sigurno ćemo da ti sve od sebe, ali apsolutno nije realno da se to desi. Mi moramo da odigramo savršenu utakmicu i da na sve to nateramo njih na što veći broj grešaka i što lošiji procenat šuta da bismo uopšte bili u šansi da pobedimo. Mi smo dva puta od njih izgubili, u Pančevu 19 razlike, a u Železniku 22 razlike i prvi cilj treba da nam bude da utakmicu dovedemo u neku jednocifrenu razliku iz koje bismo, eventualno, mogli da pokušamo da tražimo šansu za osvajanje nekih bodova. 

 Koliko će dva nova igrača u timu, povratnik Dragan Kruščić i Marko Stojadinović, moći da doprinesu svojim iskustvom i kvalitetom, da tim dođe do dobrog rezultata?

- Mi se jesmo pojačali, ali to su igrači koji u Košarkaškoj ligi Srbije prave određenu razliku, ali za superligaške uslove to nisu igrači koji prave neku ozbiljnu razliku. Prednost ‚‚FMP-a" je pre svega u ogromnoj razlici u fizičkoj predispoziciji igrača. Veoma ih je teško napadati, igraju sa četiri igrača preko dva metra u petorci, veoma lako preuzimaju sve situacije u odbrani, izuzetno su pokretljivi, sa dugim rukama. Čak i kada pomisliš da nešto ne mogu da stignu oni stižu iz dotrčavanja, a pogotovu su dominantni u ofanzivnom skoku i u tranziciji. Sve to treba da se zaustavi, a za to je potrebna izuzetna koncentracija i da se potrefi da imamo sreće da se lopte ne odbijaju na način na koji bi njima odgovarao. Potrebno je i da smanjimo broj izgubljenih lopti. Sve u svemu, hiljadu stvari treba da se potrefi i da odigramo savršenu utakmicu da bismo bili u šansi da ih pobedimo, ali mi ćemo težiti ka tome da odigramo baš takvu utakmicu. 

Koliko ste zadovoljni kako su se novi igrači uklopili u igru ‚‚Tamiša" na početku Super lige?

- Zadovoljan sam kako su se uklopili. Kruščić se vratio u naš tim posle jedne sezone, ali je on pauzirao šest meseci, nakon što je otišao iz ‚‚Sutjeske", što se da primetiti na njegovoj igri. Protiv ‚‚Crvene zvezde" je odigrao možda i najbolje od kad se vratio u ‚‚Tamiš". Očigledno je na njegovoj igri da mu izostaje ta rutina u igri koju je imao prošle godine, a malo i samopoudanja i odlučnosti, ali ova utakmica protiv ‚‚Crvene zvezde" će možda biti naznaka da to sve ide na bolje. Stojadinović je igrač koji dobro razu,e košarku, prošao je dobru školu i ponavljam da je sigirno da bi ta dva igrača predstavljala odgromnu razliku u KLS-u u odnosu na ostale timove, ali u Super ligi će nam samo pomoći da ojačamo tim i da imamo veći broj kvalitetnih igrača u rotaciji, kako bismo mogli protivnicima duže da pariramo ili da eventualno pokušamo kod kuće da napadnemo jednu od ove dve ekipe, ali treba da se potrefe one stvari koje sam prethodno napomenuo, da bi se to desilo, zaključio je mladi košarkaški stručnjak. 

Susret između ‚‚Tamiša" i ‚‚FMP-a" biće odigran u četvrtak u Hali sportova na Strelištu sa početkom u 19 časova.

T. M.
MarketingNajnovije vesti