Protest ispred RTS printscreen
Sport

Domaći sportisti dižu glas protiv Rio Tinta: Domovina se brani rekom

Izvor: 
nova.rs Ned, 05/12/2021 - 14:52Protesti protiv Rio Tinta ušli su u drugu nedelju, a ovog puta oglasili su se i brojni sportisti.

 

Novak Đoković, Milica Mandić, Jovana Preković, Mirko Ivanić, Aleksandar Atanasijević, Mijat Gaćinović, Vujadin Savić, Sonja Vasić, Nemanja Nedović, Mihail Dudaš, Uroš Medić, samo su neki koji su pružili podršku građanima koji protestuju ili prokomentarisali situaciju sa Rio Tintom.

 

"Čist vazduh, voda i hrana su ključevi zdravlja. Bez toga svaka reč o 'zdravlju' je suvišna… Priroda je naša majka. Provodimo više vremena u prirodi. Sa njom i uz nju nam je život bogatiji", napisao je Đoković.

 

Dudaš je fotografijom simpatičnog psa na društvenim mrežama poručio da se "dedina njiva ne daje", prenosi portal Nova.rs.

Pre njega i Novaka je svoj glas digao i Mirko Ivanić, koji je podelio fotografiju Marka Risovića i dodao joj snimak na kom stariji meštanin Gornjih Nedeljica govori predsedniku Aleksandru Vučiću da njima rudnik ne treba.
 
Skijašica Nevena Ignjatović još ranije je proteste prokomentarisala u neverici, jer je prošle subote u Šapcu bilo posebno poražavajuće.
 
"Kada vidim ko sve ovde živi, mislim da nam se sve ovo događa sa razlogom", napisala je Nevena.
 
Milica Mandić je podelila fotografiju fabrike i pomora životinja uz poruku da nas to čeka ako dovedemo Rio Tinto.
 
"Za vazduh, vodu i zemlju, vatra u srcu", podelila je olimpijska šampionka iz Tokija, a prenela Nova.rs.
 
Svetska šampionka u karateu Jovana Preković podelila je fotografiju sa protesta kod Sava centra i tako se pridružila elitnim srpskim sportistima koji su podržali isti cilj.
 
Deo sportista, poput Nedovića, ili Sonje Vasić, legende ženske košarke u Srbiji, podelili su stihove Ljubivoja Ršumovića.
 
"Domovina se brani rekom, i ribom u vodi, i visokom tankom smrekom što raste u slobodi", glase stihovi čuvenog dečijeg pesnika.
 
Ognjen Koroman, nekadašnji fudbaler Crvene zvezde prokomentarisao je da je Ivanić najbolji fudbaler u Crvenoj zvezdi i da "misli svojom glavom".
 
Da Ivanić ne bude usamljen, pobrinuo se i Stefan Hajdin, bek Voždovca i bivši igrač Zvezde, koji je putem društvenih mreža objavio fotografiju sa Ivanićem i onda sliku sa protesta.
 
Ratko Varda, nekadašnji košarkaš i Vujadin Savić, fudbaler APOEL-a takođe su podelili fotku sa Gazele, dok je Mijat Gaćinović "emodžijem" aplauza pozdravio tu scenu i ljude na njoj.
 
Isto je uradio i fudbaler Miloš Vulić, dok je Atanasijević, srpski odbojkaš podelio Đokovićevu objavu.
 
Originalni tekst čitajte na portalu Nova.rs.
 MarketingNajnovije vesti