Foto: Dušan Borković
TCR serija

Dušan Borković na podijumu na Tajlandu!

Pančevo, Ned, 28/08/2016 - 10:45
Tanja MarinNajbolji srpski automobilista Dušan Borković ostvario je fantastičan uspeh u svom debitantskom nastupu na stazi „Čang internašnal" na Tajlandu. Vozač „B3 Rejsing tima" pored velikih problema sa svojim Seat Leonom u prvoj trci je kroz cilj prošao kao sedmi, dok je u drugoj sjajnom vožnom uspeo da se dokopa treće pozicije i po peti put se u ovoj sezoni popne na pobedničko postolje. Ovog trkačkog vikenda naš vozač je osvojio 21 bod i u generalnom plasmanu se približio semoplasiranom Rusu Sergeju Afanasijevu na 8 bodova zostatka. 

U prvoj trci Borković je startovao sa sedmog mesta i bez mnogo problema zadržao tu poziciju do kraja trke. Sedmim mestom u ovoj trci mu je pripalo šest bodova. Pobednik prve trke bio je Španac Pepe Orilola, drugo mesto pripalo je njegovom klupskom kolegi iz „Kraft-Bambu Lukoil tima" Džejmsu Nešu, dok je treći bio Đani Morbideli iz „Vest Koust Rejsinga"

Druga trka bila je znatno uzbudljivija za našeg trkačkog asa. U prvom krugu je vodio veliku borbu sa iskusnim Italijanom Đanijem Morbidelijem, koji ga je obišao, ali je u narednoj krivini napravio grešku i udario u zaštitnu barijeru, pa je na stazu izašlo „bezbednosno vozilo". Dugo je uprkos lošem stanju automobila Borković uspevao da zadrži četvrto mesto, ali ga je prvo snažno udario Švajcarac Stefano Komini iz „Leopard Rejsinga", a zatim i njegov klupski kolega Žan-Karl Verne, koji su uspeli na taj način da ga obiđu. Sa ozbiljnim problemima, podupravljanjem zadnjeg kraja, problemima sa kočnicama, Borković je u 11 krugu trke, kada niko nije očekivao, uspeo da izvede sjajan manevar i u dve krivine obiđe Kominija, Vernea i Tajlanđanija Kuširija i tako se probije na treću poziciju. U nastavku je vodio veliku borbu sa Kominijem, uprkos čestom blokiranju točkova uspeo da pobegne Švajcarcu i da sigurnom vožnjom prođe kroz cilj kao trećeplasirani. Prvo mesto u drugoj trci pripalo je Britancu Džejmsu Nešu, dok je drugo mesto zauzeo Rus Mihail Gračev. 

Tokom ovog trkačkog vikenda Pančevac Dušan Borković je pokazao da poseduje ogroman kvalitet i da ne odustaje čak i kada mu automobil nije u optimalnom stanju i još jednom je dokazao da ima znanje i umeće da se bori i nadmaši najbolje svetske vozače automobila. 

Srpski automobilski as posle osmog trkačkog vikenda i dalje zauzima osmo mesto u šampionatu sa 117 bodova. Prvi je Britanac Džejms Neš, drugi Španac Pepe Oriola, dok treće mesto zauzima Stefano Komini. 

Naredna dve trke u TCR šampionatu biće vožene na „Marina Bay Street Circuit-u" u Singapuru, 18. septembra. 

T. M. 

 
MarketingNajnovije vesti