Kajak

Iz Pančeva na Olimpijske igre

Pančevo, Sub, 06/08/2016 - 08:24
Tanja MarinPANČEVO, 6. avgust - Kajakašica Olivera Moldovan, reprezentativka Srbije koja će našu zemlju predstavljati na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, prethodne tri nedelje pripremala se za nastup na najvećoj svetskoj sportskoj smotri u našem gradu. Ona je trenirala po budnim okom i dirigentskom palicom trenera reprezentacije Srbije i Kajak kanu kluba ‚‚Pančevo", Đurice Levnajića.

Olivera Moldovan je višestruka državna prvakinja, osvajačica medalja sa svetskih i evropskih prvenstava, dvostruka uzastopna pobednica Evropskog prvenstva za mlađe seniore, srebrna sa Evropskih igrara u Bakuu, a medalje je osvajala i na Univerzijadi u Kazanju 2013. godine. Na svim ovim takmičenjima nastupala je u kajaku dvosedu (K-2) sa svojom sestrom Nikolinom Moldovan, sa kojom je veslala i na Olimpijskim igrama u Londonu. Pre četiri godine srpski dvosed je ušao u finale i na kraju zauzeo 8. mesto. 

- Pripreme teku odlično i jako sam srećna što sam imala priliku baš za Olimpijske igre u Riju da se pripremam sa trenerom Đuricom Levnajićem, pošto sam sa njim htela još odavno da radim, međutim nikako da se stvari poklope - on nije želeo, onda nisu bili uslovi, a sada je ovo mislim došao kao šlag na tortu, da baš red Olimpijske igre radim sa trenerom sa kojim sam baš dugo želela da radim, rekla je Olivera Moldovan, a zatim o uslovima i toku priprema dodala - Prezadovoljna sam tokom priprema, Tamiš je divan, mirna je voda, čisto je, sviđa mi se i što je hladnija nego reke, pa nam je mnogo lakše da izdržimo velike napore, pošto su sada najintenzivniji treninzi. Uz to imamo ovde i teretanu i gde da trčimo, ali i gde da prošetamo. Takođe momci iz Kajak kluba ‚‚Pančevo" su divni i mnogo su mi pomogli - kako svojim springovanjem, tako i na obali druženjem. 

Odlukom Kajakaškog Saveza Srbije ona će na ovogodišnjim igrama u Riju nastupati u kajaku jednosedu u sprintu na 200 metara i u četvorosedu u trci dugoj 500 metara. 

- U zadnjih par nedelje su se stvari preokrenule i za mene je sve to u jednom trenutku bilo jako strašno, međutim sada vidim da je to sve više u moju korist nego što sam tada mislila i očekivala. Zbog takmičenja u jednosedu na 200 metara sam i ovde i zbog toga se najviše i spremam sa Đurom Levnajićem. Očekivanja su velika, spremna sam, pa ćemo videti šta ću uraditi, tačnije šta ćemo uraditi pošto smo u ovom definitivno zajedno.

O svojim šansama na Olimpijskim igrama kajakašica Olivera Moldovan kaže:

- Prolazna vremena su dosta dobra i dosta optimistična. Ovo je prvi put da nastupam u jednosedu, ne samo na Olimpijskim igrama već uopšte. To će biti veoma brza trka, ali ja sam spremna. Mnogo sam napredovala ovde zahvaljujući treneru Levnajiću i celokupnom radu u Pančevu, tako da ćemo videti. Ne želim ništa da prognoziram, ali definitivno smo i on i ja dali sve od sebe da se i ja ubrzam i da popravim to što se dalo popraviti za ovako kratak period. Nadam se da će sve proteći u najboljem redu. Rezultatski ne znam šta će biti, ali sam sigurna da ću maksimalno izveslati trku i da ću dati sve od sebe i da sam mu dužna da odratim to što me je učio ove tri nedelje.

Što se rezultata tiče optimista je i njen trener Đurica Levnajić, koji je izuzetno zadovoljan i njenim radom i odnosom prema obavezama.

- Ja se nadam da će ona ući u finale na igrama u Riju, a kada uđe u finale onda je sve moguće. Trka na 200 metara je veoma kratka, jedan zaveslaj znači da možeš da budeš prvi i da možes da budeš poslednji, pa ćemo videti koliko će i sreće imati. Uz to ona je iskusna takmičarka, radi sve što joj se zacrta i odrađivala je svaki trening, od intervala do intervala, maksimalno.

Olivera Moldovan će poslednju fazu priprema obaviti u Portugalu sa kajakaškom reprezentacijom Srbije, a krajem naredne nedelje otići će u Rio de Žaneiro. Na Olimpijskim igrama će 15. avgusta nastupiti u disciplini K-1 na 200 metara, dok je trka četverca na 500 metara na programu 19. avgusta

T. M. 

 

 
MarketingNajnovije vesti