Porodica Mrkela
Sport

PANČEVO: Sportska porodica Mrkela

Izvor: 
Relja Jarkovački Sub, 27/02/2021 - 19:21

Porodica Mrkela u svojoj kući ima petoro dece, od toga njih četvoro treniraju različite sportove i veoma su uspešni. Anastasija (17), Marija (15), Ksenija (13) treniraju atletiku, a njihov brat Marko (15) trenira fudbal. Ljubav prema sportu preneo im je otac Branko, bivši fudbaler. Svi su jako uspešni za svoje godine i planiraju da nastave da treniraju i da se razvijaju u sportu.

Marija Mrkela je prošlog vikenda postala šampionka Srbije u kategoriji mlađih juniorki na 200 i 400 metara. Ona trenutno je najuspešnija u svojoj porodici, ali i šire. Učenica je Ekonomske škole „Paja Margatović“.  Ona, kao i njene sestre, trenira u atletskom klubu „Dinamo“ Pančevo već četiri godine i do sad je zajedno sa ostalim članovima kluba osvajala bezbroj medalja na različitim takmičenjima. Na nedavno odražanom Balkanskom prvenstvu u Bugarskoj, Marija je bila najmlađa u kategoriji juniorki i u trci na 400 metara, osvojila je sedmo mesto. U 2019. godini proglašena je za najbolju pionirku grada Pančeva u oblasti sporta.

Marija priča o svojim planovima za bližu budućnosti:

- Planiram da nastavim da vežbam i da se pripremam za takmičenja koja budu dolazila. Ovog vikenda sam osvojila dva prva mesta, a plan za buduća takmičenja posvećen je pripremama za Evropsko prvenstvo.  Volim atletiku, to je nešto u čemu uživam tako da mi je plan da se time bavim što više za sada.

Anastasija i Ksenija su takođe veoma uspešne u atletici. Anastasija je do sada osvajala nagrade na različitim takmičenjima u različitim kategorijama‚ kao članica štafeta, ali i kao pojedinac.

O tome kako su počele da se bave ovim sportom govori Anastasija:

- Marija i ja smo trenirale ritmičku gimnastiku ranije, a 2016. smo počele da treniramo atletiku. Te godine smo u školi imali šansu da probamo kros i slične vežbe za koje su nam rekli da imamo talenat i da bismo mogle da probamo da ih treniramo. Nama dvema je to bilo zamiljivo i onda samo zajedno sa našom mamom Tijanom otišli da se upišemo u atletski klub „Dinamo“ Pančevo gde smo i danas.

Njihov otac Branko bavio se fudbalom, a Marko je odlučio da pođe njegovim stopama. Trenira u Fudbalskom Klubu „Železničar“ sa kojim je pobedio nekoliko turnira koji su se održavali u Beogradu.

Branko Mrkela kaže da je jako ponosan na sve uspehe svoje dece i da ih uvek bodri da nastave da rade ovako kako su i do sada:

- Ja sam se u životu isto bavio sportom, tako da mi je neopisivo drago za sve to što moja deca rade. Mislim da sport priprema ljude za život, sto puta padni i sto puta ustani, to je dobra i zdrava priprema za ovako mlade ljude. Pored toga tu su uvek različita poznanstva koja ostaju za ceo život, to su bitne stvari.

 

 
MarketingNajnovije vesti