Sport

Peruničić uručio lopte mladim rukometašima

Pančevo, Pet, 25/03/2016 - 12:00
Tanja MarinPANČEVO - Pioniri rukometnih klubova ‚‚Dinamo", ‚‚Dolovo" i ‚‚Jabuka" odigrali su prijateljski turnir u sali Medicinske škole ‚‚Stevica Jovanović". Priliku da poseti turnir i da mladim rukometašima ova tri kluba uruči rukometne lopte iskoristio je Predrag Peruničić, dravni sekretar za sport u Ministartsvu omladine i sporta Vlade republike Srbije. Osim sporta i rukometa sa gradskim čelnicima razgovarao je i o novoj lokalnoj Strategiji razvoja sporta i početku primene novog Zakona o sportu koji je stupio na snagu u februaru.

rukomet.jpg

Dok su mladi pioniri igrali rukomet pored terena se pričalo o rukometu u Pančevu i o razvoju sporta u našem gradu. Kao neko ko se bavio rukometom i neko ko je igrao u pančevačkom ‚‚Dinamu", državni sekretar je istakao da je izuzetno zadovoljan razvojem ovog sporta u gradu i okolnim naseljenim mestima, kao i činjenicom da se ženski rukometni klub na velika vrata vraća u rukometne tokove, naročito ističući veliki broj devojčica koji su u prethodnih par godina počele da treniraju. Dodao je da nije važan samo rukomet ili bilo koji drugi kolektivni ili pojedinačni sport, već da je značajno da se deca bave sportom, ističući činjenicu da je u prethodne tri godine kroz raznorazne akcije i projekte preko 154.700 uključeno u sportske tokove. 

perunicic.jpg

Kada je tokom leta 2015. godine bio u poseti Pančevu, Peruničić je sa gradonačelnikom Sašom Pavlovim i gradskim većnikom zaduženim za sport razgovarao o razvoju sporta u gradu, finansiranju klubova i lokalnoj Strategiji razvoja sporta, a ovo je bila prilika da uputi lokalne čelnike u novine novog Zakona o sportu, načinu njegove implementacije i što bolje raspodele budžetskih sredstava.  

- Ministarstvo sporta je prvo u regionu uvelo programsko finasiranje sporta, budžet ne može da pokrije sve saveze i sportiste u potrebnoj meri, ali smo uspeli da kroz pravilnike i kategorizaciju odredimo prioritete. Želimo da na lokalu kroz dobre pravilnike o finansiranju i pravilnu kategorizaciju novac dođe do krajnjih korisnika, tamo gde je napotrebniji, do dece, tačnije sportista, rekao je Peruničić. 

On je dodao i da se trenutno 25% učenika osnovnih škola bavi nekim oblikom sporta, ne samo takmičarskim, dok je stanje nešto lošije kada su u pitanju učenici srednjih škola, gde je samo 13,5% đaka fizički aktivno, istakavši da je na svim sportskim strukturama da taj broj povećaju u narednom periodu. Prema podacima Ministarstva omladine i sporta, taj broj se iz godine u godinu povećava, pošto je pre tri godine ispod 90 hiljada dece učestvovalo u školskim sportskim aktivnostima, dok je danas u tom sistemu preko 150.000 dece. Prema novom Zakonu o sportu postojaće analitički centar gde će svako dete koje se bavi sportom biti evidentirano

gradonacelnik.jpg

Gradonačelnik Saša Pavlov se složio sa državnim sekretarom da ova poseta nije poslužila samo kao promocija rukometa, već kao promocija sporta, jer je Pančevo sportski grad. On je dodao da Grad pokušava da napravi okvire da iz sistema pančevačkog sporta izađe još više šampiona i da pokušavaju da naprave okvire tako da se sport razvija na održiv način i nivo, što će, nada se, doneti rezultate.  

T.M.

 

 
MarketingNajnovije vesti