Automobilizam

Peta pobeda Dušana Borkovića u ETCC šampionatu

Pančevo, Ned, 20/09/2015 - 16:48
Tanja Marin
Prvu trku završio na 3. mestu; Siguran lider pred poslednji trkači vikend u ItalijiPetog trkačkog vikenda Evropskog šampionata turing automobila (ETCC) na belgijskoj stazi Zolder, pančevački automobilista Dušan Borković zabeležio je petu pobedu u sezoni. Lider šampionata je u prvoj trci današnjeg programa kroz cilj prošao kao treći, dok je u drugoj trci sjajnom vožnjom, uprkos problemima na Seat Leonu, uspeo da se probije sa šeste startne pozicije na prvu i tako zadrži zvanje lidera prvenstva sa 21 bodom prednosti u odnosu na Slovaka Mata Homolu.

Prvu trku na stazi Zolder član B3 Racing team-a startovao je sa treće pozicije, ali je Čeh Petr Fulin bolje iskoristio leteći start i zaobišao Borkovića već u prvom krugu, dok su prvu i drugu poziciju zauzimali Gruzijac Davit Kadžaja (BMW - klasa TC2T) i Slovak Mato Homola. Tri kruga pre kraja lider Kadžaja je imao problem na svom automobilu zbog čega je pao na deseto mesto, a vožači koji se bore za titulu prvaka u ETCC-u su se pobeli na pobedničko postolje. Homola je u Zolderu zabeležio drugu pobedu u prvenstvu, Petr Fulin je kroz cilj prošao kao drugi, dok je Borković zauzeo treće mesto. 

Ovakav poredak u prvoj trci značio je da će se na startu druge najbolji srpski vozač naći ispred Fulina i Homole. Krenuo je sa šestog mesta, ali je sjajnim manevrima u prvom krugu uspeo da se probije na treće mesto prestigavši turske vozače Ibrahima Okjaja i Ajtača Bitera (obojica voze u klasi TC2T), kao i Čeha Mihala Matejovskog, koji se takmiči u klasi TC2. Ispred njega su se nalazila dva Švajcarca Peter Riki (Honda Civic FD - TC2) i Roni Jost (Seat Leon Racer). U trećem krugu su Jost i Borković zaobišli Rikija, dok su ih u stopu pratili i Petr Fulin i Mato Homola. Još tri kruga je Duca pritiskao Josta, da bi ga konačno zaobišao u šestom krugu. Brzo je stekao 2 sekunde prednosti u odnosu na konkurente, koji do kraja nisu uspeli da mu priprete, pa je posle 13 krugova sa 4.3 sekunde prednosti, prvi prošao pored crno-bele karirane zastavice. Roni Jost je bio drugi, dok je veliku borbu za treće mesto između Fulina i Homole dobio Slovak i tako za još jedan bod povećao prednost nad Fulinom u šampionatu. 

Pred poslednji trkački vikend u ovoj sezoni Dušan Borković i dalje drži lidersku poziciju u šampionatu klase SMT (monomarka) sa 94 bodova. Drugi je Mato Homola sa 73 boda, dok Čeh Petr Fulin zauzima treće mesto sa 65 bodova. Poslednje dve trke biće vožene na stazi Perguza u Italiji 10. i 11. oktobra, a kako su u opticaju dupli bodovi (ukupno 46 bodova), još uvek postoji šansa da konkurenti prestignu Ducu u borbi za titulu.Ako najmlađi osvajač dijamantske kacige bude vozio kao tokom čitavog šampionata, Homola i Fulin će imati težak zadatak da ga skinu sa liderske pozicije. 

 

T.M.

 

 
MarketingNajnovije vesti