Rukometna lopta Foto: Maxpixel
Sport

PISALI VUČIĆU: Grad još uvek ćuti o besparici Rukometnog kluba Jabuka

Izvor: 
013info Pon, 20/09/2021 - 20:02


Pošto niko iz gradskih struktura nije kontaktirao muški Rukometni klub Jabuka u vezi protestnog pisma napisanog 19. avgusta, prijatelji ovog kluba, sada njih oko dvesta pedeset, podržalo je pismo Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koje su poslali 8. septembra.   

- Prvenstvo je počelo, a para iz gradskog budžeta za sport za 2021.godinu nema. Većinu troškova prolećnog dela takmičenja finasirali su roditelji i prijatelji kluba dok je sudbina novca iz budžeta još uvek misterija, kažu oni.                                                                                                                                                      

Ukoliko ni Predsednik Republike Srbije ne bude uspeo da utiče na vlasti grada Pančeva da isprave ovu nepravdu do kraja nedelje, poručuju da će klub da pokrene onlajn peticiju za dobijanje informacije o načinu raspodele novca za sport grada Pančeva u poslednje četiri godine kako bi se utvrdilo o kojim sumama se konkretno radi, ko je pravio raspodelu tog novca i po kojim kriterijumima su klubovi dobijali novac.

Pismo poslato predsedniku je dostavljeno redakciji portala 013info sa kopijama potpisa, a mi ga prenosimo u celosti.

 

Poštovani Predsedniče,                                                                      

Mi, dole potpisani bivši sportisti i sportski radnici,sadašnji igrači, roditelji dece koja žele da se bave rukometom i prijatelji rukometnog kluba Jabuka, došli smo u situaciju da moramo da Vam se obratimo pismenim putem i da izrazimo naše razočarenje načinom raspodele novca iz budžeta za sport za 2021. godinu od strane Sportskog Saveza Pančevo.

Nekorektnost pri raspodeli novca i samim time omalovažavanje rada i uspeha našeg kluba koji postoji od 1959. godine, kojem smo bili izloženi u poslednjih par godina za vreme mandata bivšeg Gradonačelnika, ove godine dostigao je vrhunac. Trend finansiranja „bogatima bogato a siromašnima siromašno“ iz budžeta za sport Grada Pančeva preti da nam ugasi rukometni klub Jabuka.                                                                                                                                                            

Nismo sigurni da li je takva odluka samovolja jedne ili više osoba kao ni da li je motiv baziran na nečijoj ličnoj ili nacionalnoj osnovi, ali smo sigurni da naš klub svojim radom i rezultatima nije zaslužio takav tretman. 

Dok su se enormne sume novca davale automobilisti Borković Dušanu i pojedinim sportskim klubovima, novac za rad našeg kluba je iz godine u godinu drastično umanjen bez ikakvog obrazloženja.                                                                                                                                                 

U poslednjih par godina naš budžet je sa 1,350.000 dinara, prošle godine spao na 500.000, a ove godine klub nije dobio nijedan dinar.  Za rad sa mlađim kategorijama naš klub ni prošle, a ni ove godine nije dobio nikakva sredstva, za razliku od nekih pančevačkih klubova.                                                                                                                         

Mi gospodinu Borkoviću želimo sve najbolje u njegovoj individualnoj sportskoj karijeri, ali ne možemo da prihvatimo da multimilionske sume novca poreskih obveznika iz gradskog budžeta odlaze na njegov račun, dok se, verujemo, mali sportski klubovi sa velikim brojem dece i omladine u opštini Pančevo gase.                                                                                                                                      

Nepostojanje transparentnosti o veličini gradskog budžeta za ovu godinu, o kriterijumima za dobijanje novca kao ni ko je dobio novac iz istog budžeta dovodi nas do zaključka da je ovakav način raspodele novca diskriminativan i da zahteva intervenciju određenih republičkih ustanova.                                                                                                                                                      

Za dalje bavljenje sportom biće uskraćeno 24 prvotimca,kao i 35 dece iz mlađih kategorija našeg kluba što je prouzrokavalo početak sve glasnijeg negodovanja  meštana ovog sela.

Lokalne, Pokrajinske i Republičke Ustanove nisu ukinule poreze, takse i razne administrativne namete meštanima sela Jabuka, tako da mi s pravom očekujemo da budemo adekvatno finansirani iz Gradskog budžeta.

U nastavku ovog pisma šaljemo Vam listu državnih i sportskih institucija kojima smo 19. avgusta poslali protestno pismo, od kojih nas još niko nije kontaktirao.            

U nadi da ćete kao Predsednik Republike Srbije moći da utičete na odgovorne ljude u opštini Grada Pančeva da nam obezbede neophodnih milion dinara za realne troškove takmičenja u ovoj sezoni, šaljemo Vam srdačan sportski pozdrav.

 
MarketingNajnovije vesti