Stonoteniski savez Srbije
Paraolimpijske igre Rio 2016.

Prva medalja za Srbiju na Paraolimpijskim igrama!

Pančevo, Pon, 12/09/2016 - 15:53
Tanja Marin


Stonoteniser Mitar Palikuća osvojio je prvu medalju za Srbiju na Paralompijskim igrama u Rio de Žaneiru. On je u meču za 3. mesto savladao Norvežanina Tomija Urhauga posle preokreta rezultatom 3:1 i tako osvojio svoju prvu medalju na Paraolimpijskim igrama. 

On je u meču za bronzanu medalju prvi set izgubio od Norvežanina, koji je paraolimpijski šampion iz Londona 2012. i prvi na svetskoj rang listi, rezultatom 4:11. I u drugom je gubio rezultatom 4:7, ali je onda osvojio pet uzastopnih poena i napravio preokret. Taj set, čini se odlučujući, dobio je rezultatom 14:12. Nakon toga, lako je dobio treći set rezultatom 11:6, a sjajno je otvorio i četvrti. Imao je vođstvo rezultatom 5:1, ali mu je opala koncentracija, pa je protivniku dozvolio da se ponada da ipak može do medalje (6:8). Ipak, velika želja srpskog paraolimpijca je presudila, pošto je od narednih šest poena osvojio pet i okitio se bronzom. 

Bronzanoj medalji sa Evropskom prvenstva 2015. Mitar Palikuća je ovog leta dodao i medalju istog sjaja sa Paraolimpijskih igara. Na putu do odličja, Mitar je u grupnoj fazi ostvario pobedu i poraz i kao drugoplasirani izborio mesto u razigravanju za medalje. U osmini finala bio je bolji od Koreanca Kima Kijunga, rezultatom 3:0, u četvrtfinalu je pobedio Egipćanina Hasana Tolbu, rezultatom 3:1, a u borbi za finale je izgubio od Nemca Valentina Bausa, rezultatom 3:0

T. M. 
MarketingNajnovije vesti