Oko 180 devojčica u Pančevu bavi se ritmičkom gimnastikom

Sport koji vrednuje lepotu pokreta

Pančevo, Sub, 16/07/2016 - 16:19
Tanja MarinPANČEVO - Ritmička gimnastika je za mnoge najelegantniji i najženstveniji sport. Ona je ipak nešto više od sporta - spoj umetnosti, baleta, elegancije i sklada pokreta, elastičnosti ljudskog tela, gipkosti i akrobacije. Tu je i da ispolji emocije i da kod gledaoca proizvode emociju - najčešće oduševljenje. Ritmička gimnastika je sport koji vrednuje lepotu pokreta. Ta lepota dolazi iz sklada samih pokreta, a to se ogleda u ravnoteži koja mora da postoji između muzike, takmičarke i rekvizita. 

Iako se ritmička gimnastika po prvi put pojavila u Švedskoj, sa ciljem da poveže osećanja i emocije kroz pokrete tela, kao sport se po prvi put četvrdesetih godina prošlog veka pojavila u Rusiji. Kao postojbina ovog sporta iznedrila je brojne najuspešnije svetske gimnastičarke koje su oduševljavale naše bake i deke, mame i tate, braću i sestre godinama u nazad. U poslednje dve decenije sve je manje prilika da lepotu ovog sporta pratimo na malim ekranima, a još su ređe situacije kada poklonici ovog sporta mogu da gledaju neko takmičenje u našoj zemlji. Kao što je slučaj i sa gimnastikom u ovom periodu su se ugasili mnogi klubovi u Srbiji i sve manji broj devojčica zna da ovaj sport uopšte postoji. 

Ako imamo u vidi koliko je ovaj sport, isključivo namenje devojčicama, značajan za pravilan razvoj i ispravno držanje tela, uzuzetno je važan podatak, a za mnoge i iznenađujuć, da se ovim sportom u našem gradu bavi oko 180 devojčica predškolskog i uzrasta od prvog do šestog razreda. Sve je počelo u julu mesecu prošle godine kada su u okviru projekta ‚‚Aktivan raspust" Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu u Osnovnoj školi ‚‚Isidora Sekulić" održani prvi treninzi ritmičke gimnastike. Koordinator ovog projekta i najzaslužnija što se ovoliki broj devojčica u našem gradu bavi ovim sportom je Ruslana Lucenko Petrin, profesorka sporta i fizičkog vaspitanja, vrhunski stručnjak u oblasti ritmičke gimnastike.

ritmicka gimnastika.jpg

 

Na projekat ‚‚Aktivni rasput", početkom oktobra 2015. godine, nadovezao se novi projekat - ‚‚Školica ritmičke gimnastike", takođe uz finansijsku podršku Pokrajinskog sekretarijata, u okviru kojeg je Isidorinoj školi, pridružena i Osnovna škola ‚‚Vasa Živković". Ovim projektima omogućena je nabavka sve opreme i rekvizita potrebne za nesmetano bavljenje sportom, kao i da se sve devojčice ritmičkom gimnastikom bave potpuno besplatno. Veliku zainteresovanost devojčica u Pančevu i potrebu da se bave pravilnim razvojem tela, Sekretarijat za sport je prepoznao i ove godine, pa je svojim sredstvima omogućio da se projektat ‚‚Školica ritmičke gimnastike" nastavi do kraja 2016. godine

- Naš cilj u realizaciji ovih projekata je bio rad sa devojčicama predškolskog uzrasta i nižih razreda školskog uzrasta, od 7 do 12 godina, radi razvijanja osećaja za lepo i pravilno držanje tela, pravilno izvođenje osnovnih prirodnih oblika kretanja, poput hodanja, trčanja i poskoka, kao i otklanjanje i sprečavanje deformiteta, istakla je Ruslana Lucenko Petrin, profesorka sporta i fizičkog vaspitanja. 

Tokom rada devojčice prolaze kroz nekoliko nivoa treninga u skladu sa svojim mogućnostima i trenutnog gipkošću svog tela.

- Na treninzima devojčice rade u tri nivoa postignuća. Osnovni, srednji i napredni nivo. Na osnovnom nivou učenice treba pravilno da izvode osnovne vežbe iz ritmičke gimnastike poput mačijeg poskoka, dečijeg poskoka, okrete, sunožno preskakanje vijače, preskakanje vijače u pokretu, galop unapred, galop sa strane, itd. Na srednjem nivou devojčice treba da pravilno izvode vežbe sa rekvizitima i kombinaciju vežbi, dok na naprednom nivou učenice izvode pravilno samostalni sastav sa i bez rikvizita i one na tom nivou mogu već da učestvuju na takmičenjima, istakla je Ruslana Lucenko Petrin. 

ritmicka gimnastika.jpg

Uz veliku posvećenost i predan rad trenera Ruslane Lucenko Petrin i Tatjane Marčete, devojčice su trenirajući dva puta nedeljno veoma brzo napredovale, pa ne čude i osvojene medalje i zapaženi nastupi koje su ostvarile na ‚‚Reviji ritmičke gimnastike", koja je održana krajem 2015. u Novom Sadu. 

U toku školske godine u obe škole devojčice su zbog velikog interesovanja bile podeljene u dve grupe, po uzrastu, dok su sada, u toku raspusta grupe spojene. Odmori i česta nemogućnost roditelja da u prepodnevnim časovima dovode devojčice na treninge, ne utiče u velikoj meri na njihovu brojnost na treninzima. To pokazuje njihovu ljubav prema ovom sportu, jer ih neretko na treninzima ima preko 30. Trenutno se treninzi održavaju sredom i petkom od 10 do 11 časova u Osnovnoj školi ‚‚Vasa Živković", dok je isti vremenski termin ponedeljkom i četvrtkom rezervisan za treninge u OŠ ‚‚Isidora Sekulić". 

ritmicka gimanstika.jpg

 

Devojčice u našem gradu imaju veliku želju i potrebu da se bave ritmičkom gimastikom, jer je malo klubova i sportova u Pančevu usredsređeno na rad sa devojčicama, a da pri tom doprinose njihovoj eleganciji, gracioznosti gipkosti i ženstvenosti. O tome govori i brojka od 180 devojčica koje treniraju ritmičku gimnastiku, a najmlađa među njima će uskoro napuniti četiri godine. Iako se možda neće sve devojčice pronaći u ovom sportu, jasno je da će im on omogućiti da na pravilan način razvoju telo i dođu do pravilnog držanja, što predstavlja osnovu za bavljenje bilo kojim drugim sportom. Zbog svega toga raduje povratak ovog sporta u naš grad.

T.M. 
MarketingNajnovije vesti