bankar Foto: pixabay
Srbija

Advokat podneo krivičnu prijavu protiv bankara i sudija zbog sumnje na mito od pet miliona evra

Izvor: 
Danas Uto, 05/10/2021 - 09:05Zbog sumnje da su nudili i uzimali mito u ukupnom iznosu do pet miliona evra, advokat Željko Simić podneo je krivičnu prijavu protiv zaposlenih u Vrhovnom kasacionom sudu i u bankama.
 
Kako navodi Danas, prijava za davanje mita podneta je protiv više NN lica povezanih sa bankarskim sektorom, kao i protiv sudija Vrhovnog kasacionog suda zbog zloupotrebe službenog položaja, nesavesnog rada u službi i primanje mita.
 
Simić u prijavi navodi da je na taj način 100.000 do 200.000 građana oštećeno za više od 50 miliona evra.
 
"Postoje osnovi sumnje da su označeni NN izvršioci u navedenim grupama lica počinili krivična dela koja im se stavljaju na teret i da su time ishodovali nezakonitu izmenu tj. dopunu stava VКS u sporovima ovde oštećenih građana protiv banaka", navodi se u prijavi u kojoj se predlaže da policija i Bezbednosno informativna agencija dokaze pribave proverom telefonskih razgovora i pisane komunikacije zaposlenih u VKS i bankama.
 
Nakon odluke Vrhovnog kasacionog suda da su banke imale pravo na naplatu troškova obrade kredita, advokati su krenuli u proteste. Dok oni takav potez smatraju uništavanjem nezavisnosti pravosuđa, iz resornog Ministarstva pravde poručuju da se protestima ugrožava položaj sudija. MarketingNajnovije vesti