Foto: Pixabay
Srbija

Ako želite da proverite svoj IQ najbolje je da to učinite na Mensinom testu

Izvor: 
RTS Čet, 23/03/2023 - 09:06Više od 140 kandidata tokom vikenda proveravalo je koliki je njihov koeficijent inteligencije, na testu koji je organizovala Mensa Srbije. Mnogo je onlajn testova, ali su većinom nepouzdani. Zbog toga je IQ najbolje proveriti na testu udruženja koje u svetu broji oko 140 hiljada članova u preko stotinu zemalja.

Test za koji nema pripreme, meri najjednostavnije rečeno snalaženje u različitim situacijama. Inteligencija je urođena, ali ostvarivanje potencijala inteligentne osobe zavisi i od sredine.

Za što bolje uslove razvoja bori se Mensa, u koju mogu da se učlane svi koji imaju IQ 148 po Katelovoj ili 130 po Vekslerovoj skali. Takvih je samo dva odsto ukupne populacije.

„Mensa ima za cilj da usmerava inteligenciju na dobrobit ljudskog društva. Takođe ima zadatak da svojim članovima obezbedi stimulativno intelektualno okruženje. Ono što karakteriše ‘mensaše’ je da su jako širokih interesovanja. Naći će sagovornika za svaku temu, takođe može da se desi da ljudi nađu inspiraciju za novo profesionalno ostvarivanje“, objašnjava Aleksandra Borović, predsednica Mense Srbija.

Od 1.016 kandidata testiranih u našoj zemlji prošle godine, više od 30 odsto steklo je uslov za članstvo u Mensi.

„U svim starosnim dobima imamo kandidate koji se testiraju, ali može se primetiti da mlađa starosna populacija pokazuje za nijansu veće interesovanje, verovatno zato što su tek stekli uslov da mogu da se testiraju pa imaju veću dozu radoznalosti“, navodi Sara Tvrdišić, koordinatorka Mense Beograda.

Kandidati moraju imati najmanje 17 godina. Mogu da rade Mensin test do tri puta, najviše jednom godišnje.

"U pitanju su psihometrijski testovi. Ima 36 pitanja, a kandidati imaju na raspolaganju 40 minuta da odgovaraju na njih i u pitanju su šematski postavljeni zadaci na koje ne utiče kulturološka osnova niti jezička barijera. Dakle, bilo ko može da se prijavi“, dodaje koordinatorka.

Središte Mense Srbije je u Novom Sadu, a na lokalnom nivou deluje još deset udruženja. Naredno grupno testiranje u Beogradu zakazano je za 21. maj, a testovi će uskoro biti organizovani i van prestonice.
MarketingNajnovije vesti