Mladi i akohol Foto: pexels
Srbija

Alarmantan podatak: Mladi u Srbiji prvo pijanstvo dožive sa 13 godina

Izvor: 
RTS Uto, 16/08/2022 - 22:08Leto je vreme zabave i provoda. Uz to i mogućnost da mnogi mladi probaju alkohol. Statistika je upozoravajuća – mladi sve ranije počinju da piju, i sve više piju. Doktorka Marija Dabetić iz Instituta za mentalno zdravlje Srbije kaže da mladi prvo pijanstvo u Srbiji dožive sa 13 godina. Ističe zabrinjavajući podatak da svaki šesti adolescent jednom mesečno popije više od šest alkoholnih pića.

 

Razlozi za sve veću upotrebu alkohola među mladima su mnogobrojni: od lake dostupnosti, preko dokazivanja u društvu, do problema za koje misle da će nestati kada piju alkohol.

Marija Dabetić ističe da je reč o pojavi koja je zabeležena u svetu, ali i u našoj zemlji.

"Mladi kao da hrle da što pre uđu u svet odraslih, a alkohol može predstavljati jednu od ulaznica. Prvo pijanstvo mladi kod nas dožive čak i sa 13 godina", objašnjava Dabetić.

Prema njenim rečima, polovina mladih dobi od 15 do 19 godina nije probala alkohol, više devojčica, nego dečaka.

"Zabrinjavajući podatak, od pre par godina, svaki šesti adolescent, starosti od 15 do 19 godina, tokom jedne prilike, jednom mesečno, popije više od šest alkoholnih pića", kaže Dabetićeva.

Opasnost za maloletnike

Dabetićeva upozorava na opasnost koju alkohol predstavlja za maloletnike.

"Piju alkohol jer su videli od odraslih, kao model ponašanja. Prvi kontakt sa alkoholom je nešto što može biti prediktor da će ta osoba pre razviti problem sa alkoholom", navodi Dabetićeva.

Ističe da je posebno opasno kada alkohol služi kao sredstvo za ublažavanje i podnošenje teških emotivnih stanja adolescenata.

"Alkoholizam je društveni problem. Ono što može društvo i škola su bolja zakonska regulativa, neprodavanje alkoholnih pića maloletnim osobama, kao i služenje i točenje alkoholnih pića maloletnicima. Na to može da se utiče i zakon je u tom smislu dobar", naglašava Dabetićeva.

Značaj edukacije

Ističe i važnost edukacije o štetnom dejstvu alkohola. "Mladi popiju vrlo brzo veću količinu pića, kombinuju alkohol i psihoaktivne supstance", kaže Dabetićeva.

Porodica je, naglašava, prva koja treba da primeti da dete konzumira alkohol, te da su znaci kada dođe u stanju pijanstva, otuđenje, gubitak komunikacije...

"Institut za mentalno zdravlje Srbije ima kliniku lečenje bolesti zavisnosti, više dnevnih bolnica za alkoholizam. Odeljenje u Paunovoj se bavi uzrastom od 12 do 18 godina. Dolazi se na uput, a sve dalje je u dogovoru sa lekarom", zaključuje Dabetićeva za RTS.

 
MarketingNajnovije vesti