Srbija

Alisa Kockar: Stvoreno je neprijateljsko i opasno okruženje za novinare u Srbiji

Izvor: 
013info Uto, 03/05/2022 - 20:46Portparolka Demokratske stranke Alisa Kockar izjavila je danas da je situacija u Srbiji nažalost takva da je gotovo iluzorno pozivati se na pravo na slobodu izražavanja i pravo građana da budu istinito informisani. Iako je prošlo 29 godina kako je počeo da se obeležava Svetski dan slobode medija, režim Aleksandra Vučića samo je dodatno usavršio metode za diskreditaciju medija, medijskih radnika i prikrivanje istine i više nijedan novinar nije siguran.

 

Pritisci, zastrašivanja, provlačenje kroz tabloidno blato, pretnje, fizički napadi, ugrožena bezbednost novinara i njihovih porodica, pretnje smrću, zloupotreba zakona u vidu tužbi i pravnih procesa koji za svrhu imaju pritisak na kritički pristup nezavisnih medija i opterećivanje visokim troškovima... Stvoreno je neprijateljsko i opasno okruženje za novinare koji rade u interesu građana. Ubistva novinara i neprivođenje pravdi odgovornih, nekažnjivost ili blage kazne, stvorili su podsticajnu klimu u kojoj se vinovnici napada i zastrašivanja osećaju komforno, čime se šalje poruka da je takvo ponašanje prihvatljivo, a ponekad čak i poželjno,“ izjavila je portparolka demokrata.

 

Alisa Kockar je podsetila da sve dok Srbiju bude vodio realizator „Šešeljevog“ Zakona o informisanju, ministar informisanja u Drugoj Vladi Mirka Marjanovića, Aleksandar Vučić, Srbija će bauljati u medijskom i svakom drugom mraku.

Zato je naš zadatak broj jedan da insistiramo da predstavnici medija slobodno i dostojanstveno rade svoj posao i tako omogućimo da svi građani Srbije čuju da je Srpska napredna stranka samo političko krilo organizovanog kriminala, da znaju i za Staniku Gligorijević, i za Cvijana, i Obradovića, i Ivanovića, a ne samo ono što im Pink, Happy i RTS serviraju kao stvarnost u Srbiji,“ poručila je portparolka Demokratske stranke i podsetila da uz porast informisanosti građana opada podrška režimu Aleksandra Vučića.

 

 
MarketingNajnovije vesti