Protest ispred RTS printscreen
Srbija

Ambasade SAD, Britanije i Nemačke odbacile navode da finansiraju proteste u Srbiji

Izvor: 
Beta Pet, 21/01/2022 - 17:25


Ambasade SAD, Velike Britanije i Nemačke odbacile su navode da te države finansiraju političke ili ekološke proteste u Srbiji navodeći da takve tvrdnje ne odražavaju njihovo partnerstvo sa Srbijom.
 

"Bezrezervno odbacujemo sve sugestije da naše države ili organizacije preko kojih obezbeđujemo tehničku pomoć i podršku, finansiraju ili usmeravaju akcije naročito protiv Vlade Srbije ili bilo koje politike koju ona sprovodi, što uključuje i finansiranje protesta", navodi se u zajedničkom saopštenju ambasada.

U saopštenju se dodaje da je to "štetna optužba i posebno teško razumljiva kada je reč o organizacijama koje godinama podržavaju i rade sa Vladom Srbije – i Skupštinom Srbije – na njihovim programima reformi i razvoju demokratskih institucija".
 
Podseća se takođe da su "od početka procesa demokratske tranzicije u Srbiji, Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Savezna Republika Nemačka bile među najvelikodušnijim i najpouzdanijim partnerima i prijateljima Srbije, pruživši joj finansijsku pomoć ukupne vrednosti od preko tri milijarde evra".
 
"Jasni smo i transparentni u pogledu ove pomoći i naših ciljeva: podrške reformama, dobrom upravljanju, demokratskom razvoju, zelenoj tranziciji i prosperitetu. Značajna sredstva u okviru ove pomoći dodeljena su Vladi Srbije ili raspoređena u saradnji sa Vladom Srbije i njenim agencijama. Ovi ciljevi pružaju podršku proklamovanoj politici Srbije da napreduje u procesu pristupanja EU, kao i podršku pomirenju i stabilnosti širom regiona Zapadnog Balkana", dodaje se u zajedničkom saopštenju američke, britanske i nemačke ambasade u Srbiji.
 
Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je sinoć da se ekološke organizacije i njihovi protesti u Srbiji finansiraju iz SAD, Velike Britanije, Nemačke i Austrije.
 
"I to ne bio bio problem - zalažu se za životnu sredinu i jačaju demokratiju u Srbiji - da nemamo ovakvu vrstu licemereja (jer) svi koji finansiraju proteste napadaju kompanije koje dolaze iz tih istih zemalja, a mi valjda treba da branimo te kompanije i da politički slabimo zahvaljući protestima", rekla je Brnabić posle sednice Vlade na kojoj je ukinuta uredba o Prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade rude jadarit.
 
 MarketingNajnovije vesti