Photo: Pexels
Srbija

Aplikacija za proveru rezultata testova na koronu počinje da radi u 15 sati

Izvor: 
RTS Pon, 20/07/2020 - 14:15


Aplikacija koja će omogućiti građanima da sami proveravaju rezultate testiranja na virus korona počeće da radi danas u 15 časova, rekao je direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihajlo Jovanović. 
 
On je za RTS rekao da na adresi euprava.gov.rs danas puštaju novu uslugu - uslugu notifikacije da je nekome gotov PCR test.
 
"Vrlo jednostavno, u tri koraka, građani unošenjem svog JMBG, unošenjem imejl adrese na koju žele da dobiju notifikaciju ili opciono SMS, odnosno broja telefona, prijavljuju se za tu notifikaciju", naveo je Jovanović.
 
Onog trenutka kada bude gotov njihov PCR test dobiće imejl ili SMS poruku, dodao je Jovanović.
 
On je naveo da je usluga besplatna, kao i da su podaci zaštićeni i u tim SMS porukama nema podataka o građanima, niti te poruke nose informaciju da li je test pozitivan ili negativan, već će se u porukama sugerisati građanima da ako žele da vide rezultat svog testa odu na portal e-Zdravlje gde, kada se uloguju, mogu da vide svoje kompletne rezultate.
 
Ukazao je da je sam portal e-Uprave prilagođen mobilnim telefonima i da očekuju da će najveći broj građana pristupiti portalu upravo preko telefona.
 
Jovanović je rekao da Srbija razmišlja da napravi mobilnu aplikaciju za praćenje kontakata zaraženih.
 
"Različiti timovi ministarstva i kancelarija rade na tome i siguran sam da ćemo vrlo brzo izaći sa pravim predlogom koji je uslađen sa našom zakonskom regulativom", zaključio je Jovanović.MarketingNajnovije vesti