APR
Srbija

APR će proveravati računovođe

Izvor: 
Politika Sre, 08/02/2023 - 18:26Ukoliko nisu upisani u Registar pružalaca računovodstvenih usluga, finansijski izveštaj koji predaju neće biti obrađen kao ispravan i javno objavljen.

Agencija za privredne registre (APR) počeće da proverava da li su knjigovođe, kojima je obveznik ugovorom poverio vođenje poslovnih knjiga i sastavljanje finansijskih izveštaja, upisane u Registar pružalaca računovodstvenih usluga, kažu za „Politiku” u APR-u, imajući u vidu obavezu svih knjigovodstvenih agencija da do 1. januara 2023. usklade svoje poslovanje sa odredbama Zakona o računovodstvu.

– Pružaoci računovodstvenih usluga, kojima je obveznik ugovorom poverio usluge sastavljanja finansijskih izveštaja, moraju da budu upisani u Registar pružalaca računovodstvenih usluga. Ukoliko je kao lice odgovorno za sastavljanje finansijskog izveštaja obveznik obeležio „pružaoca računovodstvene usluge”, a to pravno lice ili preduzetnik nije upisano u Registar pružalaca računovodstvenih usluga, agencija takav finansijski izveštaj neće obraditi kao ispravan i javno objaviti – upozoravaju u APR-u.

U Registru pružalaca računovodstvenih usluga trenutno je upisan 4.561 s licencom koju je izdala Komora ovlašćenih revizora.

Ukoliko poslovne knjige vodi i finansijske izveštaje za preduzeće sastavlja računovođa koji nema traženu licencu, Zakonom o računovodstvu propisane su velike novčane kazne.

Novčanom kaznom od 100.000 do tri miliona dinara za privredni prestup kazniće se pravno lice, a od 20.000 do 150.000 dinara platiće za privredni prestup odgovorno lice u pravnom licu. Takođe, kazne od 100.000 do 500.000 dinara predviđene su zakonom ukoliko propise prekrši preduzetnik.

Miloš Praštalo, ovlašćeni računovođa, kaže da kazne jesu velike, ali prema njegovom mišljenju, finansijski izveštaj ne može da potpiše neko ko nema licencu. APR će odbijati takve izveštaje i slaće dopise na adrese privrednih subjekata da ih upozori da izveštaji nisu potpuni i kao takvi neće biti objavljeni. Naš sagovornik podseća da je rok za polaganje ispita za sticanje licence bio tri godine i to nije malo, a nije ni puno vremena.

– Imam licencu i zaista smatram da je zakon dobar. Licencirane računovođe i knjigovođe podižu kvalitet izveštavanja. Ali je nastao problem što mnogi smatraju da nije bilo dovoljno vremena. Razumem državu, ali razumem i ljude koji nisu stigli da polože ispit – kaže Praštalo.

Iako su računovođe u više navrata prošle godine tražile odlaganje primene zakona, obrazlažući da ih je tek oko 20 odsto steklo licence, Ministarstvo finansija nije prihvatilo takav zahtev.

Uzimajući u obzir činjenicu da je najveći broj pravnih lica i preduzetnika koji se bavi pružanjem računovodstvenih usluga u Srbiji već dobio dozvolu i upisan u Registar pružalaca računovodstvenih usluga APR-a, čime su uskladili svoje poslovanje sa odredbama Zakona o računovodstvu.

 Ministarstvo finansija smatra da ne postoji bilo kakav objektivni razlog zbog kojeg bi se prihvatili zahtevi manje grupe računovođa za produženjem roka za polaganje ispita za sticanje profesionalnog zvanja i upisa u registar, rekli su nedavno u Ministarstvu finansija za „Politiku”. Kako su podsetili, Zakon o računovodstvu stupio je na snagu 1. januara 2020, uz odloženu primenu odredaba koje se odnose na usklađivanje poslovanja pružaoca računovodstvenih usluga sa zakonom.
MarketingNajnovije vesti