Novac
Srbija

ASNS: Minimalac odmah da bude 50.000 dinara

Izvor: 
021 Pon, 29/08/2022 - 13:36Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata zahteva da minimalna zarada u Srbiji iznosi najmanje 50.000 dinara neto i da se primenjuje odmah, već za isplatu septembarskih plata.

 

Kako je upozorio ASNS, u suprotnom se teret krize ponovo svaljuje na radnike i to one najsiromašnije.
 
"Minimalna zarada od 50.000 dinara omogućila bi medijalnu zaradu od oko 80.000 dinara kojom bi, pre svega tokom najavljene kritične zime, bio obezbeđen barem minimum socijalne sigurnosti za više od 50 odsto zaposlenih i njihovih porodica", navedeno je u saopštenju.
 
Upozoravaju i da se projektovana porošačka korpa približava iznosu od 100.000 dinara, te da praktično nema proizvoda ili usluge koji drastično ne poskupljuju.
 
"Sva pozivanja na statistiku i procente padaju u vodu pred elementarnom činjenicom da sa 40.000 dinara porodica može da preživi, uz rigoroznu štednju, najviše pola meseca", naveli su iz sindikata.
 
ASNS zbog toga još jednom poziva i Vladu Srbije i reprezentativne sindikate da se "u ovo teško i nepredvidivo vreme, uozbilje i kroz minimalnu zaradu obezbede barem minimalnu, elementarnu socijalnu sigurnost za većinski deo radnika i građana Srbije".
 
Udruženje je ocenilo i da potvrđivanje nove minimalne zarade prolazi gotovo nezapaženo, kao da od novog iznosa, praktično, ne zavisi život najmanje četiri miliona građana Srbije, te da su pregovori "i ovoga puta, svedeni na puku formu i 1. septembra utvrdiće se minimalna zarada u iznosu od 40.000 dinara neto, kao što je predsednik (Srbije Aleksandar Vučić) najavio".
 
ASNS pita šta radnicima donosi nova minimalna zarada kada su cene povrća povećane 30 odsto, mesa 17 odsto, mleka 18 odsto, "i samo čekaju odmrzavanje pa da nastave sa divljanjem, kada za grejanje stana od 60 metara kvadratnih za sledeću zimu treba namanje 100.000 dinara ako se greje isključivo na jeftinu struju, 140.000 dinara za lož ulje, o ceni peleta i uglja da ne govorimo pošto ih i nema u prodaji".
 
"U uslovima našeg potpuno nefunkcionalnog socijalnog sistema gotovo polovina građana Srbije živeće u siromaštvu", smatra ASNS.
 
 
 
 MarketingNajnovije vesti