Novak Đoković Foto: Carine06 (wikimedia)
Srbija

Australijski sud objavio detalje odluke da se Đoković deportuje

Izvor: 
N1 Čet, 20/01/2022 - 08:13Savezni sud Australije je u četvrtak ujutro u 6:15 časova po srednjoevropskom vremenu (16:15 po lakolnom) detaljno obrazložio presudu da se Novaku Đokoviću ukine viza i onemogući učešće na prvom Gren slem turniru u sezoni.

 
Presuda je do detalja obrazložena u 106. stavki – od trenutka kada je prvom igraču sveta 18. decembra izdata, kako se navodi, viza za prvremene delatnosti klase GG pokdlase 408 u cilju učešća na Otvorenom prvenstvu Australije do presude vrhovnog sudije Džejmsa Alsopa, odnosno tročlanog veča, da mu se ukine viza 16. januara.

U odluci se navodi da je Đoković, koji je imao šansu da osvoji rekordku 21. Gren slem titulu, bio opasnost po zdravlje i red, javni interes. najbolji teniser sveta je, podsetimo, deportovan posle 11 dana provedenih u Australiji, prenosi N1.

"Vodila se velika debata o tome kako pristupiti ministrovoj izjavi o razlozima u ovom slučaju. Ne smatramo da je razrešenje te debate neophodno da bismo došli do stavova koje imamo. Ministar nije bio dužan da navodi razloge za odbijanje vize, ali je to učinio. Očigledno su pažljivo sastavljeni," navodi se između ostalog u saopštenju suda i dodaje:

"Sud nema sumnje da je u vezi sa pitanjem od visokog javnog značaja, posvećena pažnja formulisanju razloga u četiri dana u kojima je ministar trebalo da razmotri stvar i dovrši i dostavi razloge. Ipak, treba dati određenu težinu činjenici da nije bilo obaveze davanja razloga. Postojala je jasna međusobna povezanost svih delova ministrovih razloga. Teme ohrabrenja i oponašanja sportskog heroja i ikone provlače se kroz razloge zabrinutosti za zdravlje i red, javni interes."

Parlament je jasno stavio do znanja u članu 116 da ministar može da poništi vizu ako smatra da prisustvo njenog nosioca u Australiji može da predstavlja rizik po zdravlje ili red australijske zajednice."

"Ministar ovaj stav ima po osnovama za koje se ne može reći da su iracionalne ili nelogične ili da nisu zasnovane na relevantnom materijalu."

"Ministar ovaj stav ima po osnovama za koje se ne može reći da su iracionalne ili nelogične ili da nisu zasnovane na relevantnom materijalu," piše u saopštenju.

"Ovlašćenje za ukidanje vize uslovljena je time da je ministar "zadovoljan određenim stvarima. Te stvari su, relevantno za sadašnje svrhe, da prisutnost nosioca vize u Australiji predstavlja ili može biti, ili bi mogla biti, rizik za zdravlje, sigurnost ili dobar red australijske zajednice ili njenog dela. Dakle, nije činjenica da gospodin Đoković predstavlja rizik za zdravlje, sigurnost ili dobar red australijske zajednice; nego da li je ministar bio zadovoljan da njegova prisutnost predstavlja ili može biti ili bi ili mogla biti takav rizik za potrebe odgovarajućih odredbi Zakona o migracijama.“

Sud je rekao da zadovoljstvo ministra imigracije ovim stvarima “nije neproverljivo lično stanje duha”.

Hokov dokument na deset strana

Ministar za imigracije Aleks Hok, koji je i ukinuo vizu Đokoviću, kako se navodi, odugovlačio je sa odlukom jer je spremao opširnu dokumentaciju kojom bi to potkrepio. Srpskom teniseru je dostavljen dokument na deset strana.

Srpski igrač je, podsetimo, deportovan iz Australije, pošto su mu australijske vlasti ukinule vizu zbog toga što se nije vakcinisao na koronavirus.

Iako je Đoković imao medicinsko izuzeće od vakcinacije, što je načelno bilo dovoljno za igranje na Ozi openu, Australijanci to na kraju nisu prihvatili.

Ceo slučaj je otišao na Savezni sud, koji je potvrdio odluku ministra za imigracije Aleksa Hoka o poništavanju Novakove vize.

Po završetku nezapamćenog slučaja u svetu tenisa, Đoković je napustio Melburn. Letom preko Dubaija je stigao u Beograd, gde su ga sačekali navijači i brojni predstavnici medija.

Iz Novakovog tima su saopštili da prvi reket sveta neće davati izjave do završetka Australijan opena (30. januara), pa ostaje da se vidi šta će se događati u narednim danima.

U međuvremenu je i ministarstvo Francuske saopštilo da nevakcinisani igrači neće moći da učestvuju na Rolan Garosu, gde bi Đoković trebalo da brani titulu.

 
MarketingNajnovije vesti