Voda Foto: pixabay
Srbija

Banaćani o (ne)kvalitetu pijaće vode: Reagovati odmah, pijemo najgoru vodu u Srbiji

Izvor: 
021.rs Sre, 28/09/2022 - 12:58Pola miliona ljudi u Banatu nema vodu za piće, što ovaj deo Srbije čini marginalizovanim, naglašava inicijativa "Banat je u pravu" u vezi sa poslednjim izveštajem Batuta o kvalitetu pijaće vode.

Ljudsko pravo na vodu i sanitarne uslove proklamovano je i rezolucijom Ujedinjenih nacija, ali je, kažu aktivisti, Srbija izuzetno podbacila po pitanju ostvarivanja ovog najelementarnijeg ljudskog prava.

"Voda u Srbiji je najgora u Vojvodini, a u Vojvodini je najgora u Banatu, dok je u Banatu najteža situacija u severnom Banatu. Sada znamo da smo prošle godine u Vojvodini i dalje imali preko 40 odsto vodovoda sa udruženom neispravnošću (fizičko-hemijskom i mikrobiološkom). Poznato je da je arsen u višoj meri od dozvoljene prisutan u mnogim od ovih vodovoda, a arsen je kancerogen", navodi se u saopštenju inicijative "Banat je u pravu".

Postoje građani koji nemaju novca da kupuju vodu ili snage da nose balone sa vodom u svoje kuće i stanove, pa su primorani da piju vodu iz vodovoda i narušavaju svoje zdravlje. 

"Većini nisu obezbeđene ni česme sa ispravnom vodom, niti cisterne. Posledice ovoga opteretiće zdravstvo koje je u Banatu radi u teškim uslovima hroničnog pomanjkanja kadrova. Nijedan severnobanatski ni srednjebanatski gradski vodovod nije se našao na spisku ispravnih vodovoda gradskih naselja u izveštaju za 2021. godinu", navode aktivisti ove inicijative.

"Banat je u pravu" poziva ostale građanske inicijative i grupe iz Srbije, čitav nevladin sektor, političke stranke i sve domaće i strane institucije i organizacije koje za misiju imaju praćenje i unapređenje ljudskih prava u Srbiji da kvalitet vode u Vojvodini, a naročito u Banatu, uzmu u razmatranje i da reaguju. 

Podsetimo, čak 20 javnih gradskih vodovoda u Vojvodini ima udružene fizičko-hemijske i mikrobiološke neispravnosti, a ubedljivo najgoru vodu u Srbiji piju stanovnici Banata. Povišene koncentracije gvožđa, mangana, hlora, amonijaka, nitrata i nitrita, kao i povećan utrošak kalijum-permanganata, ali i prisustvo kancerogenog arsena pronašli su stručnjaci "Batuta" u uzorcima vode u javnom vodovodu, pokazuje novi godišnji izveštaj o kvalitetu vode za piće za 2021. godinu.

Analizu celog izveštaja "Batuta" čitajte OVDE.
MarketingNajnovije vesti