Digitron olovka Foto: pixabay
Srbija

Banke nezakonito daju agencijama podatke o dužnicima

Izvor: 
Tanjug Uto, 20/04/2021 - 14:47

Banke i mobilni operatori nemaju pravo da lične podatke svojih korisnika prosleđuju agencijama za naplatu potraživanja, saopštilo je danas Udruženje bankarskih klijenata "Efektiva".

Kada je o bankama reč, "Efektiva", ukazuje da prema Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga, banka ne sme da proda dug fizičkog lica agenciji za naplatu potraživanja.

Ipak, navodi se u saopštenju, banke u postupku naplate dugovanja angažuju takve agencije, koje umesto njih pozivaju dužnike.

"Takav aranžman banke i agencije je nezakonit" ocenjuje ovo Udruženje a onima. koje umesto banke za dug poziva neka agencija za naplatu potraživanja, savetuje da banci uputi pisani zahtev za brisanje ličnih podataka iz baze agencije za naplatu potraživanja.

"Pozivi i uznemiravanja će nakon toga prestati, jer agencija neće smeti da koristi lične podatke dužnika," objašnjavaju iz "Efektive".

Ističu da je banka obavezna da o tome obavesti dužnika, a ako to ne uradi, postoji mogućnost žalbe Povereniku za zaštitu podataka o ličnosti kao i pokretanje sudskog postupka.


MarketingNajnovije vesti