Justicia Foto: pixabay
Srbija

Belivukova grupa sutra prvi put pred sudom

Izvor: 
Tanjug Pon, 07/03/2022 - 16:45


U Specijalnom sudu u Beogradu sutra treba da počne pripremno ročište u procesu protiv organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

 

Pripadnici grupe se optužnicom terete za pet ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.
 
Pripremno ročište je zatvoreno za javnost i njemu mogu da prisustvuju samo optuženi, njihovi branioci, punomoćnici optuženih, postupajući tužilac i sudsko veće.
 
Na ovom ročištu, koje je zakazano i za četvrtak i petak, optuženi će se kratko izjasniti o krivici, odnosno da li priznaju ili negiraju krivična dela za koja se terete, a potom će tužilaštvo i odbrana predlagati svoje dokaze koji će se izvoditi tokom suđenja.
 
Nakon što se okonča pripremno ročište sud će zakazati glavni pretres (suđenje) koje će biti javno.
Na sutrašnje ročište Belivuk, Miljković i još 23 optužena biće privedeni iz pritvora Okružnog zatvora u Beogradu pod jakim merama obezbeđenja.
 
Osim pritvorenih, na optužnici se nalazi još pet osoba, od kojih su dve u kućnom pritvoru, a četvorica su odlučila da tužilaštvu otkriju detalje izvršenja krivičnih dela, od kojih su dvojica dobila status svedoka okrivljenih.
 
Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević zaključili su sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal da za kaznu od 15 i 14 godina zatvora svedoče protiv ove grupe o teškim ubistvima i drugim krivičnim delima koja je počinila.
 
Optužnica protiv Belivukove grupe povrđena je 9. novembra prošle godine, ali suđenje nije bilo zakazano sve do nedavno jer je ubrzo predsednica sudskog veća kojoj je dodeljen predmet na suđenje, Zorana Trajković, otišla na bolovanje.
 
Predmet je nedavno dodeljen novom sudskom veću na čelu sa sudijom Vinkom Beraha Nikičević.
 
Potvrđenom optužnicom ova grupa tereti se za pet brutalnih ubistava, trgovinu drogom, nedozvoljeno držanje i nošenje oružja, silovanje i otmicu.
 
U pitanju su ubistva Gorana Veličkovića Goksija, Lazara Vukičevića, Zdravka Radojevića, Aleksandra Gligorijevića Pukija i Milana Ljepoje.
 
Belivuk je optužen za pet, a Marko Miljković za četiri teška ubistva. Za ova ubistva optuženo je još 11 pripadnika grupe.
 
Dokazi protiv ove grupe zaplenjeni su mahom sa aplikacije Skaj za mobilne telefone, među njima audio i video snimci, kao i fotografije brutalnih ubistava, a putem međunarodne pravne pomoći one su iz Francuske dostavljeni našim pravosudnim organima.
 
 MarketingNajnovije vesti