Aleksandar Vučić
Srbija

BIRODI i Udruženi građanski pokreti traže zabranu Vučićevih spotova

Izvor: 
FoNet Pon, 08/06/2020 - 10:04Biro za društvena istraživanja (BIRODI) i Udruženi građanski pokreti (UGP) zatražili su od Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da preispita i zabrani emitovanje spotova u kojima se Aleksandar Vučić pojavlje bez jasno navedene funkcije, jer su takvi spotovi u suprotnosti sa zakonom.

Kako se navodi u saopštenju BIRODI i UGP, Zakon o oglašavanju zabranjuje obmanjujuće i prikriveno oglašavanje, a nalaže princip društvene odgovornosti u oglašavanju.

Te organizacije su ukazale da je Vučić istovremeno i predsednik Srbije i predsednik Srpske napredne stranke, a spornim spotovima pomaže izbornoj listi političke stranke čiji je predsednik, da ostvari što bolji izborni rezultat.

"Na ovaj način Aleksandar Vučić postaje učesnik izbora kao javnih funkcioner, odnosno predsednik Srbije, ali bez navođenja da to radi kao predsednik Republike, što je po definiciji obmanjivanje javnosti", ističe se u saopštenju. Na osnovu definicije korupcije iz Zakona o Agenciji protiv korupcije, ovakvo ponašanje se može smatrati i koruptivnim ponašanjem, ocenjuje se u saopštenju. "Predsednik Srbije koristi svoju popularnost i moć kao resurse koje ulaže kako bi pomogao jednoj izbornoj listi na parlamentarnim izborima pa tako izabrani narodni poslanici postaju zavisni u odnosu na njega, dok istovremeno imaju ustavnu obavezu da kontrolišu ponašanje predsednika Srbije", ističe se u saopštenju.
MarketingNajnovije vesti