laptop Foto: Pixabay
Srbija

BIRODI: Srbija postala botovsko društvo, predložićemo "Antibot zakon"

Izvor: 
021.rs/Beta Uto, 03/05/2022 - 17:19Biro za društvena istraživanja (BIRODI) ocenio je da je "neuspešna medijska trasformacija od Srbije napravila 'botovsko društvo'".

BIRODI je i na Svetski dan slobode medija najavio da će od novog saziva Skupštine tražiti usvajanje "Antibot zakona".

U saopštenju BIRODI-ja kaže se da su "stubovi botovskog društva" mediji, jer je zbog nepostupanja REM-a i niskog uticaja strukovnih udruženja na primenu Kodeksa novinara, "botovsko ponašanje postalo legitimno i legalno".

Dodaje se da su "botovi" osobe koje s položaja javnih funkcionera, političara, analitičara, novinara ili građanina u medijima ili na socijalnim mrežama promovišu sebe ili nekog drugog, ili pak etiketiraju, vređaju ili ismevaju nečija dostignuća.

"Neretko ovakvo ponašanje prelazi u otvorene i nesankcionisane napade kojima se vrši lična i profesionalna diskvalifikacija aktera kako bi se od njega napravila legitimna meta medijskog i fizičkog progona s ciljem da mu se uskrate prava koja garantuju slobodan i udoban život", navode u BIRODI-ju.

BIRODI je najavio da će zato posle konstituisanja novog saziva Skupštine Srbije, nadležnom odboru dostaviti "Nacrt antibot zakona".

"U ovakvom ambijentu mediji su postali platforme za botovanje, a kao ključni akteri u programima su osobe koje nemaju adekvatna stručna znanja, završene adekvante škole ili ako ih imaju onda ih nekažnjeno od struke zloupoupotrebljavaju. Desetogodišnji monitoring medija koji sprovodimo je za cij imao da ukažemo na postojanje i posledice rasta i razvoja botovskog društva u Srbiji. Zato ćemo nakon konstituisanja najnovijeg saziva Narodne skupštine Republike Srbije nadležnom odboru dostaviti Nacrt Antibot zakona kako bi se sprečilo dalje opstajanje i rast botovskog društva u Srbiji. Nacrt Antibot zakona je rezultat desetogišnjeg monitoringa medija i istraživanja publike", zaključuje se u saopštenju.

 
MarketingNajnovije vesti