wikimedia
Srbija

"Bolnice u Srbiji spremne za potencijalno zaražene virusom korona"

Izvor: 
Tanjug Ned, 09/02/2020 - 11:09Bolnice u Srbiji spremne su da zbrinu potencijalne pacijente zaražene virusom korona, izjavio je šef kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša.

Ivanuša je naveo da je na aerodromu u Beogradu sa stručnim timom vidio da termovizijska kamera, koja otkriva ljude sa povišenom temperaturom, dobro radi, kao i da se uverio da granična policija odlično sarađuje sa lekarima javnog zdravlja.

- Veoma je važno što su građani dobro obavešteni o virusu. Na aerodromu se dele obaveštenja na srpskom, engleskom i kineskom jeziku sa tačnim informacijama kada i gde neko treba da se javi lekaru ukoliko ima simptome virusa korona - rekao je Marijan Ivanuša.

Budući da je veliki broj ljudi inficiran tim virusom, postoji mogućnost, kaže Ivanuša, da se on pojavi i u Srbiji, ali da to nije ništa strašno.

Prema njegovim rečima, da bi se sprečio prenos virusa sa jedne osobe na drugu, treba voditi računa o čestom pranju ruku vodom i sapunom, kao i da se kija u lakat ili maramicu koja se odmah posle toga baci.

Ivanuša je pojasnio da oko 80 odsto ljudi, koji se zaraze tim virusom, ima blagi oblik infekcije, simptome prehlade koji prolaze sami od sebe, a da 20 odsto ima ozbiljan vid bolesti, kao i virusnu upalu pluća, zbog koje čovek može da umre.

On je dodao da nijedna zemlja ne može da bude 100 odsto spremna u slučaju da se pojavi neka pandemija.

- Ali, kada pogledamo resurse u Srbiji, možemo da kažemo da su bolnice spremne da zbrinu pacijente koji mogu da se pojave sa ovim virusom - rekao je Ivanuša.

On je rekao da je stav SZO da ne postoji lek kojim može da se izleči oboljenje, ali se istražuje da li bi neki od postojećih medikamenata mogao da bude delotvoran.

Ivanuša je rekao da Srbija ima dobre kapacitete za izradu vakcina, o čemu svedoči činjenica da će se uskoro pojaviti "Torlakova" vakcina protiv gripa, ali da nije rađena procena za virus korona.
MarketingNajnovije vesti