Pas Foto: pixabay
Srbija

BORBA ZA DŽEKIJA: Reci DOSTA paklu za životinje

Izvor: 
013info Pon, 03/05/2021 - 12:36

Neformalna organizacija „Borba za Džekija" koju čini nekoliko udruženja i aktivista, pokrenula je sinoć onlajn peticiju kako bi skrenula pažnju i rekla "dosta" lošem položaju životinja u Srbiji i sprečila pojavu novih životinja na ulicama.

Pančevac Željko Stojčić, jedan od aktivista, čovek koji je udomio bezbroj pasa, ispričao nam je da je situacija vrlo ozbiljna, te da je u Srbiji najsrećniji momenat u životu većine životinja onaj momenat kada umru jer tada prestaje sav bol, patnja i muka u kojoj su živele. Ispričao nam je Stojčić da pojedinci žele da predstave kako je u Srbiji „med i mleko" za životinje, a da je sasvim suprotno i da je vreme i da se Evropskoj uniji skrene pažnja na to.

- 400 do 600 pasa se dnevno ubije po šinterajima u Srbiji.... Jedan deo tih šinteraja su potpuno nelegalni i tamo se psi donose i ostavljaju bez hrane i vode da se medjusobno kolju i jedu i umiru u sopstvenim govnima i mokraći a ako nešto i ostane živo pobiju ih na najmonstruoznije načine. 150 do 200 pasa i mačaka svaki dan bude ubijeno tj strada od vozila po putevima Srbije. Srećni su oni koji poginu odmah i ne muče se satima i danima dok većina prolazi pored njih. Svaki dan na teritoriji Srbije u najgorim mukama i agoniji umre bar 100 pasa i mačaka od otrova koje im bacaju. Bar 50 potpuno zdravih pasa i mačaka bude ubijeno od strane nesavesnih veterinara na zahtev vlasnika kojima su te životinje dosadile ili im samo ne trebaju više, iznose podatke pokretači peticije.

Kažu da je možda najmonstruoznije je da u Srbiji svaki dan od gladi i žeđi vezani na kratke lance i žice urezane u vratove u najgorim mukama umre bar 50 pasa.

- To se zovu vlasnički psi koje drze po dvorištima razni veliki domaćini. I još lepše je što bar 30 dnevno umre po raznoraznim pansionima, azilima, šupama i kočinama u režiji raznoraznih " spasioca" i "zastitaraJoš bar dvadesetak dnevno bude ubijeno od strane lovaca na temu zastite divljači od lutalica. Ukupno.... 800 do 900 svaki dan. 20 do 25 hiljada mesečno. Od 250 do 300 hiljada godišenje životinja u Srbiji umre u najgorim mukama, objašnjavaju oni.

„Borba za Džekija" kaže da Srbija ima jedan od boljih zakona za zaštitu životinja po kojem je zabranjeno ubijanje životinja.

- Ulice su prepune životinja koje vlasnici svakodnevno izbacuju jer su im dosadile ili im ne trebaju da bi opet nabavili nove. Čipovanih vlasničkih životinja ima jedva 30 posto iako zakon nalaže obavezno čipovanje, navodi se u tekstu peticije.

Osvrnuli su se i na privatne šinteraje.

- Privatni šinteraji ubijaju i po15000 zivotinja godišnje za šta dobijaju ogroman novac iz budžeta opština koje ih angazuju pa im zarada ide i preko milion eura. Prevoz životinja vrše u malim metalnim prikolicama koje su za maksimum tri psa a natrpaju i preko 40 pasa. Životinje se u tim prikolicama guše i medjusobno kolju u strahu agoniji i panici i vise od pola ne stigne zivo na odredište vec umire u najgorim mukama. Udruženja i pojedinci godinama podnose prijave koje institucije ignorišu i tako omogucavaju sve ovo. Vlasnici privatnih sinteraja su toliko zasticeni da ne dozvoljavaju nikakve kontrole pa čak ni policiji kojoj otvoreno prete. Na sve to imamo Upravu za veterinu koja je 2019. godine dobila od Europske Unije čak 1.300.000 EUR da bi popravila stanje u Srbiji, navode.

Stojčić nam kaže da udruženja i pojedinci godinama predlažu popuno humana, a veoma primenljiva rešenja na koja se institucije ne osvrću, pa su rešili da putem ove peticije skrenu pažnju na to.

 

 
MarketingNajnovije vesti