Vakcina Foto: pixnio
Srbija

Brnabić: Do sada se za vakcinaciju prijavilo 351.000 građana, to je prilično dobar odziv

Izvor: 
Beta Uto, 19/01/2021 - 13:22

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da se do danas 351.000 građana Srbije prijavilo za vakcinaciju protiv virusa korona što je, kako je ocenila, "prilično dobar odziv".
 
Navodeći da je Srbija trenutno zemlja koja ima "najveći broj vakcina kod sebe", Brnabić je za TV Prva rekla da je država platila svaku vakcinu koju je nabavila i da je do sada u te svrhe utrošeno više od šest miliona evra.
 
"Ništa nismo dobili kao donaciju ili na poklon, sve smo platili. Donirali smo dva miliona evra Evropskoj komisiji za istraživanje vakcine, platili smo oko četiri miliona evra, i to avansno, za 1,4 miliona doza preko Kovaks mehanizma, avansno za prvu fazu Fajzerove vakcine, za 50 odsto kontigenta vakcine Sputnjik V od ukupno dva miliona doza koje smo poručili. Dobili smo jako dobre cene i za kinesku i za Fajzerovu vakcinu", kazala je Brnabić.
 
Ona je rekla da danas počinje masovna vakcinacija čiji je cilj da što efikasnije i što brže bude vakcinisan što veći broj građana Srbije.
 
"Vakcinacija je dobrovoljna, niko neće trpeti bilo kakve sankcije ako neće da primi vakcinu. Ovo je jedini način da pobedimo virus. Otvaramo prvi punkt za masovnu vakcinaciju na Beogradskom sajmu, danas očekujemo da će se vakcinisati oko 600 pripadnika vojske, od sutra kreću i veći gradovi", kazala je predsednica Vlade Srbije.
 
Prema njenim rečima svaki dom zdravlja je spreman za vakcinaciju, do kraja nedelje očekuje se još 250.000 vakcina Sputnjik V, a narednog ponedeljka nove količine Fajzerove vakcine.
 
Dodala je da građani ne bi trebalo da biraju koju će vakcinu primiti po "geopolitičkom" kriterijumu, navodeći da je dobra i bezbedna svaka vakcina čiju je upotrebu odobrila Agencija za lekove i medicinska sredstva.MarketingNajnovije vesti