novac
Srbija

Brnabić: Minimalac veći od 35.000, ali nerealno da bude 39.000 dinara

Izvor: 
Beta/Prva Uto, 24/08/2021 - 11:18Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je načelno donesena odluka da će novi iznos minimalca biti veći od 35.000 dinara, ali ne misli da je realno da zahtevi sindikata budu ispunjeni.
 
Brnabić je u izjavi za Prvu televiziju rekla kako je po prvi put u istoriji minimalac došao blizu minimalnoj potrošačkoj korpi.
 
"Svaki put kada je država podizala minimalac, smanjivala je doprinose za poslodavce. Uspevali smo da ga podignemo značajno, šest, osam, 11 odsto zahvaljujući tome što je država na sebe preuzela deo troškova koje su poslodavci morali da snose", istakla je premijerka.
 
Ona dodaje i da je to bilo ili podizanje neoporezivog dela zarade ili smanjivanje poreza na nezaposlenost.
 
Brnabić je zaključila da je minimalac podizan čak i tokom trajanja korone, te i da je ponosna na to što će minimalna zarada koja konstantno raste "uskoro dostići prosečnu platu od pre osam ili devet godina".
 
Da podsetimo, predstavnici Ministarstva finansija, sindikata i poslodavaca ni na jučerašnjem, drugom sastanku nisu postigli dogovor o visini minimalne cene rada za 2022. godinu.
 
Kako je rečeno nakon sastanka, predstavnici Ministrstva finansija predložili su da minimalna cena rada bude 35.012 dinara, a s tim predlogom se predstavnici sindikata nisu saglasili i ostali pri stavu da cena mora biti izjednačena sa minimalnom potrošačkom korpom koja iznosi 39.000 dinara.MarketingNajnovije vesti