Ana Brnabić
Srbija

Brnabić najavila dodatne poreske olakšice za zapošljavanje mladih

Izvor: 
Euronews Srbija/Tanjug Čet, 29/07/2021 - 20:31Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će od 1. januara 2022. godine biti uvedene dodatne poreske olakšice za zapošljavanje mladih.

Brnabić je, na sednici Skupštine na kojoj poslanici postavljaju pitanja članovima Vlade, odgovarajući na pitanje poslanika SVM Akoša Ujheljija, kazala da su te olakšice planirane i zbog toga što je velika stopa nezaposlenosti u populaciji.

"U ovom trenutku planirane su dodatne poreske olakšice za zapošlvavanje mladih jer imamo visoku stopu nezaposlenosti nešto više od 20 odsto", kazala je Brnabić.

Dodatne olakšice, kako kaže Brnabić, posebno će biti za mlade koji treba da dobiju prvo radno mesto.

Premijerka kaže da program "Moja prva plata" ide dobro, a da se gleda sa ministrom finansija Sinišom Malim da se izdvoje dodatna sredstva i proširi se taj program.

Takođe, premijerka je najavila i smanjenje poreza za ulaganje u inovacije, razvoj kako bi se dodatno stavio fokus na investicije za dodatu vrednost.

"Nastavićemo sa investicijama u infrastrukturu, biće dodatni budžet za investicije u zaštitu životne sredine jer su i to investicije u infrastrukturu, zatim vodovodne, kanalizacione mreže, transfer stanice. Nadamo se da nećemo imati potrebe da toliko novca ulažemo u podršku privredi zbog posledica pandemije jer se nadamo da je najgore iza nas", kazala je Brnabić.

Rast u drugom kvartalu od 12 odsto

Premijerka je izjavila da će u ponedeljak, 2. avgusta izaći procena rasta BDP-a za drugi kvartal ove godine i očekuje da će on biti 12 odsto.

Brnabić je kazala da je prognoza za drugi kvartal bila 10,2 odnosno 10,5 odsto, konstatujući da će rast u drugom kvartalu biti bolji od prognoziranog.

"Imaćemo bolju situaciju u budžetu krajem godine tako da ćemo moći da iz budžetske rezerve opet izdvojiti sredstva za lokalne samouprave", rekla je Brnabić odgovarajući na pitanje poslanika SDPS Muamera Bačevca o transferu novca iz budžeta Novom Pazaru.

Bačevac je rekao da je još bivši ministar Mlađan Dinkić odredio najmanji transfer za Novi Pazar u državi, ali i da je vlast SNS imala sluha za tu nelogičnost pa je prebacivala novac iz rezervi, ali kaže da to nije dovoljno.

S tim u vezi, pitao je premijerku može li se to promeniti, a Brnabić je odgovorila da će sa ministrom finansija Sinišom Malim i ministarkom državne uprave i lokalne samouprave Marijom Obradović videti da se taj sistem revidira.

"Taj čitav sistem je prilično nakaradno napravljen i dugo nije revidiran. Obećavam da ćemo pogledati taj sistem i krajnje je vreme da ga promenimo i revidiramo", poručila je Brnabić.

 
MarketingNajnovije vesti