Ana Brnabić prontscreen
Srbija

Brnabić najavila smanjenjenje poreza na zarade

Izvor: 
RTV/Tanjug Pon, 22/11/2021 - 19:12Predsednica Vlade Ana Brbabić najavila je danas da će predloženo povećanje minimalne cene rada početkom sledeće godine biti oko 35.000 dinara i da će država smanjiti poreze i neoporezivi deo zarada da bi smanjila udar na poslodavce.

Premijerka je izjavila da su uprkos svim problemima danas uslovi na tržištu rada mnogo bolji u odnosu na pre nekoliko godina, da je prosečna plata u javnom i realnom sektoru veća, da je uvećana minimalna zarada, kao i da država posebnu pažnju posvećuje otvaranju novih radnih mesta.

Nakon sastanka sa članovima Predsedništva Saveza samostalnih sindikata Srbije, Brnabić je rekla da ima još mnogo problema na tržištu rada, ali da je to “težak i dug proces” jer je Vlada Srbije od 2014. godine u rešavanje tih problema “krenula od nule”.

“Gledamo da napravimo jedno sigurno okruženje kako bi kontinuirano rasla zaposlenost, a sa rastom zaposlenosti i da rastu prosečne plate i samim tim i minimalna cena rada”, rekla je Brnabić novinarima u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Istakla je da nije lako ispraviti sve “krive Drine iz prošlosti” i da se dostigne prosečna i minimalna cena rada na nivo dostojan ljudskog života.

“Nije lako kada krenete od nule ili minusa, a mi smo krenuli 2014. godine, pa smo dva ili tri godine imali fiskalnu konsolidaciju, pa smo onda radili na podizanju kredibiliteta kod investitora kako bi otvarali nova radna mesta i na tržištu ostvarili povećanje plate i minimalca. To je težak proces ali mi idemo u dobrom smeru”, navela je Brnabić.

Kaže da su se Vlada Srbije i sindikat oko toga sporazumeli i to prihvatili kao činjenicu.

Brnabić dodaje da ostaje još mnogo problema, ali da će Vlada Srbije nastaviti da radi na njima u saradnji sa sindikatima, zbog toga će, kaže, sastanci sa sindikatima od sada postati redovni.

Ono što ohrabruje, ističe Brnabić, jeste kontinuirani rast privrede, a on je Predlogom budžeta za 2022. godinu projektovan na 4,5 odsto, dok će ove godine biti viši od sedam odsto.

Premijerka je ukazala i da će od sledeće godine minimalna zarada biti za 9,4 odsto veća i da će iznositi više od 35.000 dinara.

“Taj iznos je do pre pet ili šest godina bio misaona imenica i taj rast minimalne cene rada je mnogo veći nego što će biti rast BDP-a koji se ove godine očekuje na više od sedam odsto”, rekla je Brnabić.

Ističe da se država opet potrudila da veliki deo tog troška preuzme i uvede dodatne poreske olakšice kako bi sprečila “udar na poslodavce” i obezbedila bolje plate.

Brnabić je navela da je država pokazala koliko joj je stalo do radnika tokom pandemije izazvane virusom kovid19, dodajući da je za građane i privredu obezbedila tri paketa mera pomoći u iznosu od osam milijardi evra.

“To smo učinili da bismo spasili privredu, kako ne bi bilo otpuštanja radnika i kako ne bi bilo povećanje nezaposlenosti”, rekla je Brnabić.

Neke zemlje članice EU, kaže Brnabić, zbog pandemije imaju nezaposlenost veću od 20 odsto, dok je u Srbiji tokom pandemije rasla zaposlenost i otvoreno dodatnih 60.000 radnih mesta.

Predlogom budžeta za 2022. godinu, dodaje Brnabić, predviđeno je i povećanje plata u javnom sektoru i da ono u proseku iznosi 7,4 odsto.

“Od avgusta 2014. do danas plate, bez ovog povećanja od januara 2022. godine, u javnom sektoru su rasle 42 odsto, a u realnom sektoru 52 odsto”, rekla je Brnabić i dodala da se smanjuje jaz između plata u javnom i privatnom sektoru.

Orbović: Slučaj u Zrenjaninu bruka za zemlju

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović izjavio je da se radnici u Srbiji i danas u pojedinim firmama suočavaju sa velikim šikaniranjima i zabranom sindikalnog organizovanja.

Nakon sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić u prostorijama SSSS, Orbović je istakao da je u tom smislu i poslednji slučaj sa radnicima u Zrenjaninu "bruka za našu državu".

"Na sastanku smo se dotakli i teme o radnicima iz geta u Zrenjaninu. S moje tačke gledišta, jedna zaista velika bruka za našu zemlju, nismo to zaslužili kao zemlja i narod", rekao je Orbović.

Ističe da u tom slučaju najveću ulogu imaju agencije koje su dovele te radnike, uzele im novac i dovele ih u jednu neprijatnu situaciju i loše uslove.

Orbović kaže da se radnici u Srbiji u pojedinim firmama suočavaju sa velikim problemima, kao što su šikaniranje i zabrane sindikalnog organizovanja.

Dodaje da se pojedini pokušaji sindikalnog organizovanja završavaju otkazima.

"To je nešto što je za nas neprihvatljivo", rekao je Orbović.

Rekao je da su teme sastanka sa premijerkom i ostalim predstavnicima Vlade Srbije, ministrom Sinišom Malim i ministarkom Darijom Kisić Tepavčević, bile i socijalni dijalog, minimalna zarada, prava zaposlenih u realnom sektoru.

"Nismo došli ni do kakvog dogovora, niti smo imali pitanje da se dogovaramo. Bitno je da smo spremni i jedna i druga strana sa nastavimo razgovore i konsultacije i da rešavamo direktno probleme koje imamo između nas", zaključio je Orbović.

 
MarketingNajnovije vesti