Ana Brnabić
Srbija

Brnabić: Ogroman uspeh Srbije u digitalizaciji državne uprave

Izvor: 
RTS Sub, 24/12/2022 - 10:16Srbija je četvrta u Evropi, a 11. na svetu po GovTech indeksu zrelosti tehnologija u javnoj upravi koji utvrđuje Svetska banka, rečeno je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je to ogroman uspeh.

"Pokazuje drugačije lice naše zemlje, da možemo da se takmičimo sa najboljima, da budemo u svetskom vrhu, i da imamo još mnogo potencijala i prilika za budućnost", rekla je premijerka.

Dodala je da je Srbija među govtek liderima u svetu, kao zemlja sa najvećim indeksom, da smo u Evropi četvrti a u široj jugoistočnoj "Evropi apsolutni lideri". 

Rangirano je 198 država, svetski lider je Južna Koreja, Brazil je na drugom mestu, Saudijska Arabija treća, Francuska šesta, Indija sedma, Mongolija na 9. a Rusija na 10. mestu.

Indeks meri unapredjenje svih aspekata državne uprave kroz digitalizaciju. Sa 89,5 posto zrelosti, Srbija je četvrta u Evropi posle Estonije, Francuske i Litvanije. Daleko je najbolja u regionu, a za dve godine Srbija je napredovala 40 pozicija, što je svrstava u najbrže i najagilnije digitalne vlade u svetu. 

Indeks meri državne IT sisteme, dostupnost elektronskih usluga, interakciju države sa građanima i kapacitet za dalju digitalnu transformaciju. Brnabić je istakla da je Srbija treća u svetu po digitalnoj interakciji sa građanima. 

"To je zbog naše upotrebe portala javnih podataka. Jedinstveni smo da građani mogu da tamo pogledaju čitav sistem prosvete kako izgleda, recimo. Kao i zbog portala eKonsultacije koji radi od marta i gde omogućavamo svima da učestvuju u konsultacijama o propisima", rekla je ona.

Po kapacitetima za dalju digitalnu transformaciju Srbija je napredovala za 59 mesta. 
MarketingNajnovije vesti