Ana Brnabić
Srbija

Brnabić: Posle Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom "nebo će biti granica" za srpsku privredu

Izvor: 
021 Pet, 09/12/2022 - 18:15Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je apsolutni prioritet Vlade Srbije u odnosima sa Kinom sporazum o slobodnoj trgovini i da će, kada se on potpiše, "nebo biti granica" za srpsku privredu.

"U poslednjih 10 godina naš izvoz u Kinu je porastao 152 puta, a u poslednje tri godine se triplirao. Verujem u konkurentnost naše privrede i da sa Sporazumom o slobodnoj trgovini možemo to da podignemo još najmanje 152 puta", rekla je ona, uoči prvog leta Er Srbije za Kinu nakon 22 godine, uspostavljanjem avio-linije Beograd-Tjenđin.

Ona je istakla kako veruje u principe otvorene privrede i da domaća preduzeća, kada imaju otvorenu privredu, postaju sve konkurentnija.

"Kada imate mere protekcionizma, kao što sada imaju pojedine zemlje prema Kini, jer ne mogu da se takmiče sa kineskim kompanijama, to onda dodatno podriva konkurentnost njihovih preduzeća i ekonomije", navela je.

Brnabić je rekla da podržava slobodno takmičenje, jer je to dobro za domaću privredu i da će to privući i dodatne strane investitore iz Evrope, EU, SAD, kao i iz celog sveta u Srbiju, kako bi proizvodili i zahvaljujući sporazumu Srbije i Kine plasirali svoje proizvode u Kinu.
MarketingNajnovije vesti