Protest ispred RTS printscreen
Srbija

Brnabić: Vlada je ukinula prostorni plan za Jadar

Izvor: 
Euronews Srbija Čet, 20/01/2022 - 18:21”Vlada je na upravo završenoj sednici ukinula Prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar, od 13. februara 2020. godine. Prostorni plan je ukinut, i više ne postoji, saopštila je premijerka Ana Brnabić nakon današnje sednice Vlade Srbije.

Uoči današnje odluke Vlade kompanija Rio Tinto je saopštila da je zabrinuta zbog nedavnih izjava predstavnika Vlade Republike Srbije o potencijalnom povlačenju prostornog plana za Projekat „Jadar”.

Odluku Vlade o povlačenju prostornog plana premijerka je najavila ponedeljak kada je rekla da za nekoliko nedelja Rio Tinto više neće biti u Srbiji.

Nakon što je kompanija izdala saopštenje u kojem navodi da menjaju dinamiku jer nisu dobili rešenje o eksploatacionom polju, Brnabić je rekla da im rešenje neće ni biti izdato, a da će prostorni plan o prostoru posebne namene Jadar biti ukinut.

Upravo ukidanje tog plana jedan je od zahteva koji je istaknut na protestima koji se održavaju subotom u gradovima Srbije, a isti zahtev istakao je i Savo Manojlović iz Inicijative Kreni promeni.

 

Predstavnici ove inicijative su se pre dva dana okupili ispred Skupštine kako bi zatražili hitnu verifikaciju narodne inicijative zabrane iskopavanja litijuma i bora.

Manojlović je tada novinarima rekao da su oni predali parlamentu narodnu inicijativu i da traže njenu hitnu verifikaciju, ali su, kaže, umesto verifikacije, dobili obaveštenje da je inicijativa dostavljena skupštinskom Odboru, čiji su im članovi, dodaje, rekli da ne vide razlog zašto je dostavljena njima.

Osim ukidanja prostornog plana "Jadar" inicijativa je zahtevala i da se donese zabrana iskopavanja litijuma i bora na najmanje 20 godina, a za realizovanje ovih zahteva vladi je kao rok dat današnji datum - 20. januar. Manojlović je tada za danas najavio organizovano okupljanje ispred Predsedništva.

 
MarketingNajnovije vesti