Ana Brnabić
Srbija

Brnabićeva: Postoji još mera pre uvođenja policijskog časa od 24 sata

Izvor: 
Tanjug Čet, 02/04/2020 - 15:07Predsednica vlade Ana Brnabić kaže da će na današnjoj zajedničkoj sednici dva krizna štaba razmatrati da li je potrebno preduzimati 24-časovni policijski čas.

Upitana da li postoje neke mere koje se mogu preduzeti do uvođenja 24-časovnog policijskog časa, Brnabićeva je odgovorila potvrdno i dodala da će one biti danas razmotrene.

"Postoje još neke mere. Mere o kojima smo pričali - da li je to zatvaranje žarišta da se virus ne bi proširio u nekim gradovima gde nemamo i dalje nijednog zaraženog. Postoje još neke mere do potpune zabrane kretanja, osim do prodavnice i apoteka vikendima, kada vidimo da je nagora situacija u disciplini. Postoje još mere pre uvođenja 24-časovnog policijskog časa, a neke ćemo razmotriti danas", rekla je ona.

Građani će, prema njenim rečima, biti informisani da bi znali da se organizuju i zato nema potrebe za panikom.

"Čini mi se da kao društvo sve bolje funkcionišemo. Svaka nedisciplina će nas skupo koštati, kao što smo od početka rekli. Sada, kada smo ušli u ovu četvrtu nedelju, potrebna nam je gvozdena disciplina i ovu borbu ne mogu da pobede lekari i zdravstveni sistem, ni vlada, a ni predsednik, sami, koliko god zašitne opreme nabavili. Ovo moramo da pobedimo zajedno, i svaki pojedinac ima ličnu odgovornost", kazala je ona.

Brnabićeva je istakla da je potrebna solidarnost građana i da će, što smo disciplinovaniji - biti manje restriktivnih mera, ali da u suprotnom se država neće libiti da donosi još restriktivnije mere.

Zahvalila je velikom broju građana koji se pridržavao mera i ukazala da u Beogradu, koji je ogromno žarište, postoje problemi, posebno vikendom.

"Nije problem da kršite policijski čas, da se maskirate, već da time što to činite ugrožavate i vas i neke druge ljude. Niste solidarni sa drugima", poručila je Brnabićeva.

Brnabićeva je, u jutarnjem programu RTS-a, kazala da postoje mediji koji će svaki put naći nešto loše u tome kako se Srbija bori bilo s čim, od ekonomije do sada ovog.

"Kada pričam o tome, želim da zahvalim svim lekarima, njihovim timovima, svim medicinskim radnicima, naučnicima. To je ozbiljna borba i jeste ratno stanje. Kada pričamo o tim brojevima, onda bih zamolila ljude da pogledaju kako izgleda u Srbiji, kako se dobro bori, u odnosu na kako to izgleda u nekim zemljama regiona i bogatijim društvima, pa da onda pričaju kako Srbija stoji”, poručila je ona.

Brnabićeva je podsetila da u Italiji ima 13.155 mrtvih i da taj broj stalno raste, da Srbija prati tamošnje stanje pre svega da vidi šta može da očekuje kod sebe I to spreči.

"Tamo je stopa smrtnosti 12 odsto, u Španiji 9, Francuskoj 7, Švajcarskoj 2,69, a u Srbiji 2,64. Bolji smo i od Mađarske, koja se fantastično bori, gde je stopa smrtnosti 3,8, kao i od BiH, gde je stopa 2,8, u Severnoj Makedoniji 3,1. Ne postoji ni tračak istine u tome što neki ljudi pričaju. Ne znam na osnovu kojih podataka i kojih statistika, nije to po broju stanovnika, obolelih, već prema nekim drugim koji vole da izokrenu i kažu da je Srbija najgora. Srbija nije najgora i borimo se da to ne bude i neće biti", naglasila je ona.

Premijerka je istakla da se država ne bori za što manje brojeve, ne upoređuje se sa drugim zemljama, već se bori za svaki ljudski život.

Izrazila je žaljenje zato što mora da brani zdavstvo i zdravstvene radnike od "takvih gluposti i laži koje su lako proverljive".

 
MarketingNajnovije vesti