Foto: Pixabay
Srbija

Brojni problemi pri zapošljavanju mladih sa hendikepom

Izvor: 
N1/FoNet Pet, 05/11/2021 - 15:46Jedan od najvećih problema pri zapošljavanju mladih sa hendikepom je neusklađenost zakona i zakonska regulativa koja ograničava i kandidate i poslodavce, izjavio je predsednik Udruženja studenata sa hendikepom Milan Janković.

Kako je ukazao u serijalu Destinacija za FoNet, Srbija usvaja zakone koje prepisuje od drugih zemalja, a koji nisu usklađeni sa drugim domaćim zakonima ili se ne primenjuju na pravi način, niti u potpunosti.

„Država uslovljava poslodavce da zapošljavaju osobe sa hendikepom, a ukoliko to ne urade, onda im slede penali“, podsetio je Janković.

Sa druge strane, on napominje da poslodavci za zapošljavanje te kategorije društva dobijaju izvesne poreske i druge finansijske olakšice, što vide kao korist za sebe, ali mlade sa hendikepom često zapošljavaju samo deklarativno.

To je suštinski legalizacija diskriminacije, upozorio je Janković i konstatovao da države od te legalizacije, kao i od svake druge, ubire novčana sredstva, koja su indikativno velika kada su u pitanju osobe sa hendikepom.

„Tendencija smanjenja tih penala, odnosno poreza, za svaku nezaposlenu osobu doprinosi da poslodavci budu motivisani da ne rade na rešavanju problema“, smatra Janković.

Kako je obrazložio, zakonodavac je, prilikom donošenja zakona, postavio pravilo da, kao deo tog poreza, za svaku nezaposlenu osobu sa hendikepom budu plaćene dve prosečne bruto zarade, da bi smanjio na jednu, dok je sada to polovina prosečne bruto zarade.

„Osim toga, država se opredelila za još neke mere koje suštinski ne doprinose rešavanju problema“, predočio je Janković, koji pre svega misli na zapošljavanje u oblasti javnih radova.

Prema njegovom uverenju, „to je potvrda omalovažavanja osoba sa hendikepom, jer često imamo situaciju da su one samo fiktivno zaposlene ili angažovane u nekoj organizaciji ili instituciji i to u periodu od tri ili četiri meseca godišnje“.

Bilo je slučajeva doktora nauka i master stručnjaka iz različitih oblasti sa hendikepom, koji su u okviru javnih radova angažovani da ne rade ništa.

Janković tumači da na taj način samo doprinose boljoj statistici društva i podseća da se 2019. godine na evidenciji nezaposlenih osoba sa hendikepom nalazilo 13.385 ljudi, što je 2,6 odsto svih nezaposlenih.

U 2020. godini je bilo 12.987 nezaposlenih osoba sa hendikepom, među kojima 43 odsto žena, što je, kako navodi, dokaz koliko su žene sa hendikepom dodatno u situaciji izazova, jer pripadaju kategoriji višestruko diskriminisanih osoba.

Portparolka Udruženja studenata sa hendikepom Katarina Kel dodaje da se poslodavci javljaju Udruženju još od 2011. godine sa mnogim adekvatnim i neadekvatnim predlozima za zapošljavanje studenata sa hendikepom.

Prema njenom viđenju, kada su u pitanju neadekvatne ponude, uglavnom se radi o pozicijama higijeničara ili pakera koje nisu prikladne za fakultetski obrazovane osobe, mada je bilo i ponuda za pozicije u oblasti IT ili telekomunikacija.

Kel konstatuje da se mladi u Srbiji generalno suočavaju sa velikim brojem izazova u oblasti zapošljavanja, jer nije lako naći praksu u struci, ali kaže da su svi ti izazovi mnogi veći za mlade sa hendikepom.

„Dok su studenti, njima je gotovo nemoguće da nađu stručnu praksu u oblasti u kojoj studiraju“, ukazala je ona, dok je kasnije, kada se zaposle, potrebno da im radno mesto bude arhitektonski pristupačno.

Neophodno je i da radni sto bude prilagodljiv za sve visine, ali i da osoba sa hendikepom može da napravi pauzu kada joj to odgovara zbog ishrane ili terapije, kao i da radi odgovarajuću smenu, ukoliko u određeno vreme u toku dana nije funkcionalna.

Sa druge strane, priznaje Kel, mladi sa hendikepom često su neinformisani i neosnaženi da se prikažu u najboljem mogućem svetlu.

„Žive u sistemu koji ih tokom čitavog života ne podržava, a pri tome se susreću i sa mnogim stereotipima, predrasudama i diskriminacijom koju sprovode poslodavci. Kada se obrate omladinskim zadrugama u želji da nađu bilo kakav posao, jer im je novac neophodan, često nailaze na odgovor da nemaju posao za njih, da ne znaju kako i da li će moći da ga obavljaju“, ilustrovala je Kel.

Udruženje je zato odlučilo da pokrene sajt koji će umrežavati poslodavce i osobe sa hendikepom koje su u potrazi za poslom.

 
MarketingNajnovije vesti