Bugarski MIG 29 Foto: Krasimir Grozev (wikipedia)
Srbija

Bugarski novinar tvrd da su Srbi oborili bugarski MiG-29. Reagovalo Ministarstvo odbrane

Izvor: 
B92 Čet, 24/06/2021 - 08:29Ministarstvo odbrane reagovalo je nakon tvrdnji bugarskog novinara Grigora Lilova da je Srbija obotila bugarski avion MiG-29, 9. juna.

MiG-29 se srušio 9. juna tokom zajedničkih vojnih vežbi sa Srbijom u Crnom moru, a pilot je poginuo. Uzrok pada i dalje nije utvrđen.

"Vojne vežbe srpske vojske u Bugarskoj, na poligonu nedaleko od grada Šabla, i verovatnoća da je naš MiG mogla da obori raketa S-125 Neva koju su lansirali Srbi trebalo je da bude tema žustre političke diskusije, posebno uoči parlamentarnih izbora. Ali, takve diskusije nije bilo. Sve stranke, mediji, komentatori ćute", napisao je on na Fejsbuku.

Nakon njegovih optužbi na račun Srbije, reagovalo je Ministarstvo odbrane saopštenjem da su te tvrdnje netačne i zlonamerne.

"Povodom netačnih i zlonamernih tvrdnji i nagađanja koje je izneo bugarski novinar i pisac Grigor Lilov a koje su preneli pojedini mediji Ministarstvo odbrane obaveštava javnost da pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije na dan pada Bugarskog aviona MiG-29 nisu izvodili dejstva raketnim jedinicama PVO, kao ni dejstva avijacije na poligonu 'Šabla' niti se na bilo koji način mogu dovesti u vezu sa padom Bugarskog vojnog aviona MiG-29", navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo još dodaje i da su pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane od dolaska na poligon “Šabla” svoje aktivnosti realizovali su u skladu sa prethodno definisanim planovima koji su usaglašeni i odobreni od strane predstavnika oružanih snaga Republike Bugarske i Vojske Srbije.

 
MarketingNajnovije vesti