Amfiteatar Foto: pexles
Srbija

Čak 130 vukovaca nije uradilo 50 odsto prijemnog ispita na FON-u

Izvor: 
RTS Sre, 13/07/2022 - 22:39Na fakultetima se ove nedelje završava upis. Sasvim je izvesno da će biti drugog, a na nekim fakultetima i trećeg upisnog roka. Rezultati prijemnog ispita na nekim fakultetima su iznenađujući.

 

Najveće interesovanje i ove godine vladalo je za FON, studije medicine i psihologiju. Za mesto na FON-u prijavilo se 370 vukovaca, ali rezultat upisa daje drugu sliku, piše RTS.

„Prijemni ispiti su izgleda bili malo teški za kandidate, tako da smo imali samo dva kandidata sa 100 bodova. Za mene je ovako malo iznenađenje, mada je to trend, čak 130 vukovaca nije uspelo da uradi 50 posto prijemni ispit“, kaže prof. Milan Martić, dekan Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu.

Osim FON-a, nove kvote dobio je i Učiteljski fakultet, ali još ima mesta za samofinansirajuće studente.

"U Vršcu nemamo dovoljno interesovanja, pa nekih 80 praznih mesta zbog toga imamo. A u Novom Pazaru smo upravo sada akreditovali smer i za vaspitače i za učitelje i tamo po pravilu imamo dobar odziv", navodi prof. Danimir Mandić, dekan Učiteljskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Broj mesta, koja ostaju za drugi upisni rok, biće poznat sredinom naredne nedelje.

"Ima raznih fakulteta i nastavničkih i neki koji su prirodnih nauka i nekih na tehničko-tehnološkim naukama, medicinska grupacija je najpopunjenija", poručuje prof. Vladan Đokić, rektor Univerziteta u Beogradu.

A mali maturanti koji su dobro procenili svoje znanje i realno sagledali svoje želje od sutra se upisuju u željene škole. Po prvoj želji raspoređeno je 65 odsto učenika. Za one koji nisu raspoređeni, sutra počinje drugi upisni krug.

 

 
 MarketingNajnovije vesti